Κόσμος|12.03.2020 09:30

Η Τσέλσι Μάνινγκ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στη φυλακή

Newsroom

Η πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή πριν από ένα χρόνο επειδή αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον των Wikileaks, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι δικηγόροι της. Η 31χρονη βρίσκεται στο νοσοκομείο και αναρρώνει ενώ σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα χρησιμοποίησε επανειλημμένα τα σεντόνια του κρεβατιού της, στην προσπάθειά της να αυτοκτονήσει στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου και κρατείται στη Βιρτζίνια. 

H Μάνινγκ είναι φυλακισμένη από τον Μάρτιο του 2019, όταν και αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου εναντίον των Wikileaks και του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο δικαστής Anthony Trenga έκρινε ένοχη την ακτιβίστρια και διέταξε τη φυλάκισή της, μαζί με την επιβολή προστίμου 1.000 δολαρίων την ημέρα για μη συμμόρφωση. Μέχρι σήμερα, το σύνολο του ποσού των προστίμων που πρέπει να πληρώσει η 31χρονη ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 δολάρια, τα οποία ωστόσο η ίδια αδυνατεί να καταβάλει. 

Η απόπειρα αυτοκτονίας και η νοσηλεία της Μάνινγκ συνέβη μόλις λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ακρόασή της την Παρασκευή 13/3, στην οποία θα ζητούσε να δοθεί τέλος στις κυρώσεις της. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η πρώην αξιωματούχος του στρατού επιχείρησε να αφαιρέσει τη ζωή της μέσα στη φυλακή. «Θα προτιμούσα να πεθάνω από την πείνα παρά να αλλάξω τη στάση μου σε αυτή την υπόθεση. Και όταν το λέω αυτό, κυριολεκτώ», είχε δηλώσει η ίδια σε δημοσιογράφους τον Μάιο του 2019. 

Τζούλιαν ΑσάνζαυτοκτονίαWikiLeaksΤσέλσι Μάνινγκ