Κόσμος|25.10.2018 22:57

Για σεξουαλική παρενόχληση κατηγορείται ο μεγιστάνας Φίλιπ Γκριν

Newsroom

Για σεξουαλική παρενόχληση κατηγορείται ο Βρετανός μεγιστάνας, Φίλιπ Γκριν, όπως διέρρευσε σήμερα από την Βουλή των Λόρδων και συγκεκριμένα από έναν βουλευτή. Ο γνωστός επιχειρηματίας είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου η ταυτότητά του να μείνει κρυφή, μετά τις καταγγελίες που αντιμετώπισε, αλλά μάταια, καθώς το όνομά του βγήκε στη δημοσιότητα και προκάλεσε... «θόρυβο».

Μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο βουλευτής των εργατικών Πίτερ Χέιν, δεν δίστασε να πει ότι ο ύποπτος γι αυτή την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης είναι ο Φίλιπ Γκριν, ο γνωστός μεγιστάνας και ιδιοκτήτης καταστημάτων χονδρεμπορίου και ειδών ένδυσης. ο βουλευτής των εργατικών δικαιολόγησε την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του Γκριν αφού ένα πρόσωπο -άγνωστο μέχρι στιγμής- εμπλεκόμενο στην υπόθεση τον προσέγγισε γι' αυτό τον σκοπό. Ο ίδιο έκρινε ότι ήταν «καθήκον» του και «προς το δημόσιο συμφέρον» να αποκαλύψει την ταυτότητα του δισεκατομμυριούχου.

Αλλά ο Πίτερ Χέιν δεν έμεινε μόνο σε αυτό αφού αποκάλυψε πως ο επιχειρηματίας «δαπάνησε σημαντικά ποσά για να κρύψει την αλήθεια για τις πράξεις του, τις επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τη ρατσιστική συμπεριφορά του».

Μάλιστα ο Βρετανός μεγιστάνας της ένδυσης είχε προσφύγει στα δικαστήρια για να κρατήσει κρυφή την ταυτότητά του και πέτυχε να απαγορευτεί η δημοσιοποίηση του ονόματός του από τη συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αγανάκτηση στη Βρετανία, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έκριναν ότι δίνεται με τον τρόπο αυτό η "άδεια" στους πλούσιους να γλιτώνουν από τα σκάνδαλα.

Το θέμα του «ανώνυμου» που εμπλέκεται σε σκάνδαλο κακοποίησης έφερε θύελλα αντιδράσεων στα βρετανικά μέσα γράφοντας χαρακτηριστικά Telegraph, «το βρετανικό σκάνδαλο #MeToo που δεν επιτρέπεται να αποκαλυφθεί», ενώ σημείωσε πως μετά από έρευνες οκτώ μηνών, με δικαστική απόφαση της απαγορεύτηκε να αποκαλύψει τις κατηγορίες που είχαν διατυπώσει σε βάρος του επιχειρηματία πολλοί εργαζόμενοι.

Όμως το δικαστήριο που προσέφυγε ο Γκριν με ολόκληρη ομάδα δικηγόρων, ανέστειλε προσωρινά την δημοσίευση του ρεπορτάζ εν αναμονή της δίκης. Στο σκεπτικό του αναφερόταν ότι οι πληροφορίες προέρχονταν κυρίως από τις εμπιστευτικές συμφωνίες που είχαν υπογράψει πέντε υπάλληλοι με τον επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την Telegraph, που υπάκουσε και δεν δημοσιοποίησε το όνομά του, ο Γκριν δαπάνησε περίπου 500.000 λίρες για να εκπροσωπηθεί από μια ομάδα τουλάχιστον επτά δικηγόρων, του λονδρέζικου γραφείου Schillings. Πελάτης του ίδιου δικηγορικού γραφείου είναι και ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο που πρόσφατα κατηγορήθηκε για βιασμό.

«Φαίνεται ότι οι νόμοι μας επιτρέπουν στους πλούσιους και τους ισχυρούς να κάνουν ό,τι θέλουν αρκεί να πληρώνουν για να το αποσιωπούμε» δήλωσε οργισμένη η βουλευτίνα των Εργατικών Τζες Φίλιπς χθες. «Εντολή μη δημοσίευσης για τους πλούσιους» έγραψε σήμερα η ταμπλόιντ The Sun.

Μετά τον σάλο, ο Πίτερ Χέιν αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να σιωπήσει πλέον: χρησιμοποίησε το «βουλευτικό προνόμιό» του: με βάση τη βρετανική νομοθεσία, τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν να μιλούν ελεύθερα και τα σχόλιά τους, όποια και αν είναι αυτά, επιτρέπεται να μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Γκριν διέψευσε ότι παραβίασε τον νόμο και είπε ότι οι εταιρείες του έχουν ερευνήσει πλήρως τις καταγγελίες των εργαζομένων, ενώ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης ή ρατσιστικής συμπεριφοράς εκ μέρους του. Υποστήριξε επίσης ότι ο όμιλος Arcadia κάποιες φορές προβαίνει σε εμπιστευτικούς διακανονισμούς με υπαλλήλους που διατυπώνουν παράπονα, μια τακτική που ακολουθούν πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Ο 66χρονος Γκριν αγόρασε τον όμιλο πολυκαταστημάτων BHS το 2000 και τον Arcadia το 2002. Ο επιχειρηματίας, που έχει χρισθεί ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν κάποτε γνωστός ως «ο βασιλιάς του εμπορικού δρόμου», όμως η φήμη του αμαυρώθηκε από την κατάρρευση της BHS, αφού πούλησε την αλυσίδα για 1 λίρα το 2015, σε έναν επιχειρηματία που είχε πτωχεύσει.

Φίλιπ Γκρινσεξουαλική παρενόχλησηΒρετανία