Κόσμος|13.03.2020 08:48

Ελεύθερη η Τσέλσι Μάνινγκ - Είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει στη φυλακή

Newsroom

Η πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού και πληφοριοδότης των Wikileaks, Τσέλσι Μάνινγκ, αφέθηκε ελεύθερη, έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχει πλέον λόγος να βρίσκεται φυλακισμένη η ακτιβίστρια. 

Η είδηση της απελευθέρωσής της έρχεται μία μέρα την πληροφορία που διέρρευσε στον Τύπο ότι επιχείρησε για τρίτη φορά να αυτοκτονήσει στη φυλακή όπου και κρατείτο στη Βιρτζίνια, χρησιμοποιώντας τα σεντόνια του κρεβατιού της, ενώ σήμερα, Παρασκευή 13/3, επρόκειτο να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου, με σκοπό να ζητήσει την απελευθέρωσή της, όπως και τελικά έγινε. 

H Μάνινγκ οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή τον Μάρτιο του 2019, όταν και αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου εναντίον των Wikileaks και του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο δικαστής Anthony Trenga έκρινε ένοχη την ακτιβίστρια και διέταξε τη φυλάκισή της, μαζί με την επιβολή προστίμου 1.000 δολαρίων την ημέρα για μη συμμόρφωση. Μέχρι σήμερα, το σύνολο του ποσού των προστίμων που πρέπει να πληρώσει η 31χρονη ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 δολάρια, τα οποία ωστόσο η ίδια αδυνατεί να καταβάλει. 

«Θα προτιμούσα να πεθάνω από την πείνα παρά να αλλάξω τη στάση μου σε αυτή την υπόθεση. Και όταν το λέω αυτό, κυριολεκτώ», είχε δηλώσει η ίδια σε δημοσιογράφους τον Μάιο του 2019. 

Με πληροφορίες από BBC

WikiLeaksΤσέλσι Μάνινγκ