Κόσμος|10.12.2018 11:59

?ρα µηδέν για Μέι και Brexit

Έρη Πανσεληνά

Σε αχαρτογράφητα νερά κατευθύνεται η Βρετανία, καθώς το Κοινοβούλιο ετοιµάζεται για την αυριανή ψηφοφορία της συµφωνίας για το διαζύγιο µε την ΕΕ, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται χαµένη υπόθεση. Την ώρα που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να «πουλήσει» τη συµφωνία, την οποία θεωρεί ως την καλύτερη δυνατή που θα µπορούσε να πετύχει µε τις Βρυξέλλες, όλα δείχνουν ότι δεν θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των βουλευτών της που θέλουν µεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Ενωση.

Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Μέι αποτυπώνεται και στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τα οποία φουντώνουν, αλλά και στις φήµες που κυκλοφόρησαν ότι η ψηφοφορία θα αναβαλλόταν. Επιπλέον, ο επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού ∆ηµοκρατικού Ενωτικού Κόµµατος (DUP), Νάιντζελ Ντοντς, κάλεσε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να διαπραγµατευθεί µια συµφωνία που θα γινόταν αποδεκτή από το Κοινοβούλιο. Τη συµφωνία αναµένεται να  αταψηφίσουν αύριο οι Εργατικοί, οι Ελεύθεροι ∆ηµοκράτες, το DUP, το Εθνικό Κόµµα Σκοτίας και δεκάδες «Brexiters» των κυβερνώντων Τόρις.

Καθώς αποµένουν λίγες ώρες για την πολυαναµενόµενη  ψηφοφορία που θα κρίνει το µέλλον της Βρετανίας και της ίδιας της πρωθυπουργού, η έκθεση της διακοµµατικής
επιτροπής για την έξοδο από την ΕΕ που δηµοσιεύθηκε χθες χαρακτηρίζει τη συµφωνία ως «ένα τεράστιο βήµα στο άγνωστο» και αριθµεί δεκάδες προβλήµατα. «∆εν δίνει στον βρετανικό λαό ή στις επιχειρήσεις µας τη σαφήνεια και σιγουριά που χρειάζονται» ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής, Χίλαρι Μπεν, προσθέτοντας ότι είναι προβληµατικό και το µελλοντικό καθεστώς του συνόρου µε τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε συνέντευξή της στην εφηµερίδα «Mail on Sunday», η Μέι προειδοποίησε ότι µια απόρριψη της συµφωνίας θα φέρει «σοβαρή αβεβαιότητα στη χώρα, µε έναν πολύ υπαρκτό κίνδυνο να µη γίνει Brexit ή να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς καµία συµφωνία». Αν η συµφωνία εγκριθεί, τότε η κυβέρνηση θα καταθέσει νοµοσχέδιο που θα προβλέπει το διαζύγιο από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Αν απορριφθεί, τότε η κυβέρνηση θα έχει 21 ηµέρες να καταστρώσει ένα σχέδιο δράσης που περιλαµβάνει έξι επιλογές: καµία συµφωνία, δεύτερη ψηφοφορία, νέα διαπραγµάτευση µε την ΕΕ, προκήρυξη εκλογών, δηµοψήφισµα, ψήφος εµπιστοσύνης. 

Brexit