Κόσμος|14.03.2020 20:19

Κορονοϊός: Από τον Νοέμβριο το πρώτο κρούσμα του ιού - Πιθανό να μη σχετίζεται η αγορά ζώων

Newsroom

Ένα 55χρονο άτομο από την επαρχία Χουμπέι στην Κίνα ίσως ήταν το πρώτο άτομο που προσβλήθηκε από COVID-19, την ασθένεια που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός που εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη την υδρόγειο. Η υπόθεση αυτή χρονολογείται στις 17 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με το South Morning China Post.

Πρόκειται για περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα από τη στιγμή που οι γιατροί εντόπισαν κρούσματα στη Γουχάν της Κίνας που βρίσκεται στην επαρχία Χουμπέι, στα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Την εποχή εκείνη οι αρχές υποψιαζόταν ότι ο ιός προέρχεται από μια παράνομη αγορά ζώων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Livescience.com είναι πλέον σαφές ότι στις αρχές της πανδημίας, μερικοί μολυσμένοι άνθρωποι δεν είχαν καμία σχέση με την συγκεκριμένη αγορά. Ειδικότερα ένα από τα πρώτα κρούσματα από την 1η Δεκεμβρίου 2019 δεν είχε καμία σχέση με την αγορά, ανέφεραν ερευνητές στις 20 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται τώρα ότι ο κορονοϊός, το SARS-CoV-2, προέρχεται από μια νυχτερίδα και μεταδόθηκε με κάποιον τρόπο σε άλλο ζώο, πιθανώς το πανγκολίν (ένα είδος μυρμήγκοφάγου), μέσω του οποίου στη συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο. Η ασθένεια εξαπλώνεται τώρα μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς να είναι κάποιο ζώο ο μεσάζωντας.

Τώρα,  γιατροί και επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν το σημείο προέλευσης του ιού για να μάθουν περισσότερα για την εξάπλωσή του. Εάν, για παράδειγμα, οι γιατροί μπορούν να βρουν τις πρώτες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσουν το ζώο - ξενιστή στο οποίο κρύβεται ο ιός. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τον ιό και να εργάζονται πάνω σε θεραπείες, αλλά και στη δημιουργία εμβολίου. Για μια κλινική δοκιμή ενός τέτοιου εμβολίου έχουν ήδη αρχίσει να στρατολογούν εθελοντές στο Σιάτλ, αναφέρει το Live Science.

ΚορονοϊόςΧουμπέιΚίνα