Κόσμος|10.12.2018 13:25

Επικρίσεις δέχτηκε ο CEO του Twitter λόγω Μιανμάρ

Newsroom

Έντονα «πυρά» δέχεται ο Τζακ Ντόρσεϊ, διευθύνων σύμβουλος του Twitter, καθώς σε μια σειρά από tweets επαίνεσε τη Μιανμάρ ως τουριστικό προορισμό, παρά τις καταγγελίες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Σε μια σειρά από tweets, ο Ντόρσεϊ είπε πως είχε ταξιδέψει στη βόρεια Μιανμάρ τον προηγούμενο μήνα για διαλογισμό. «Οι άνθρωποι είναι γεμάτοι χαρά και το φαγητό είναι καταπληκτικό» είπε, προτρέποντας τα 4 εκατ. followers του να επισκεφθούν τη χώρα.

Όπως αναφέρει το BBC, πολλοί τον κατηγόρησαν πως με αυτόν τον τρόπο αγνοεί τα δεινά της μειονότητας των μουσουλμάνων Ροχίνγκια. Πέρυσι, οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ ξεκίνησαν μια βίαιη εκστρατεία καταστολής σε βάρος των Ροχίνγκια, μετά από επιθέσεις ανταρτών Ροχίνγκια σε αστυνομικά τμήματα. Στο πλαίσιό της έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως ο στρατός έχει κάψει εκτάσεις και διαπράξει φόνους και βιασμούς.

Πολλοί χρήστες του Twitter κάνουν λόγο για τουριστική διαφήμιση εν μέσω μιας περιόδου που είναι απαράδεκτη για κάτι τέτοιο, ενώ άλλοι χαρακτήρισαν τελείως ανεύθυνη τη στάση του, θέτοντας το ερώτημα εάν ο Ντόρσεϊ βλέπει τι γίνεται στον κόσμο, μα και στην ίδια του την πλατφόρμα.

Η καταστολή από τον στρατό έχει προκαλέσει τη φυγή άνω των 700.000 Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στο γειτονικό Μπαγκλαντές. Ο ΟΗΕ έχει περιγράψει την επιχείρηση ως χαρακτηριστική περίπτωση εθνοκάθαρσης, υποστηρίζοντας πως ανώτεροι αξιωματούχοι θα έπρεπε να διερευνηθούν και να δικαστούν για γενοκτονία.

Η Μιανμάρ έχει αποτελέσει λόγο επικρίσεων και προς το Facebook, το οποίο έχει παραδεχτεί πως απέτυχε να εμποδίσει τη χρήση της πλατφόρμας του για υποκίνηση βίας σε βάρος των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.

ΜιανμάρTwitterΤζακ Ντόρσεϊ