Κόσμος|17.03.2020 19:10

Κορονοϊός: Πώς δίνεται η ειδική άδεια στη Γαλλία - Τι χαρτί συμπληρώνουν οι πολίτες

Newsroom

Ο γενικευμένος περιορισμός κατ' οίκον του γαλλικού πληθυσμού, τον οποίο επέβαλε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την επιδημία του κορονοϊού, ξεκίνησε στις 12:00 τοπική ώρα της Τρίτης 17/3 (13:00 ώρα Ελλάδας), ένα μέτρο εντελώς πρωτόγνωρο στην ιστορία της χώρας.

Για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες, περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις - για ανεφοδιασμό, λόγους υγείας - κινδυνεύοντας με επιβολή προστίμου αν δεν το κάνουν, στο πλαίσιο του «πολέμου» που κήρυξε εναντίον αυτής της παγκόσμιας επιδημίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η διαδικασία ειδικής άδειας - Πώς μπορούν να κυκλοφορούν έξω οι Γάλλοι

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για να βγουν από το σπίτι περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ειδικού εγγράφου το οποίο οφείλουν να εκτυπώνουν ηλεκτρονικά και να το δείχνουν στους αστυνομικούς, αν τους ζητηθεί στο δρόμο.

Στο χαρτί αυτό συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και επιλέγουν από τις επιλογές που δίνονται τον λόγο για τον οποίο θέλουν να βγουν εκτός της οικίας τους. Για παράδειγμα αν πρόκειται για απλή βόλτα, αν θέλουν να βγάλουν βόλτα τον σκύλο, να πάνε στην εργασία τους ή να πάνε στο σούπερ μάρκετ. Ο πολίτης πρέπει να τσεκάρει ένα από αυτά και στο τέλος του εγγράφου να βάλει την υπογραφή του.

Το έγγραφο αυτό πρέπει να το έχει πάντα πάνω του όποιος βρίσκεται έξω, διαφορετικά θα πληρώνει πρόστιμο 135 ευρώ. Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι από τη Δευτέρα στις 12 να έχουν μαζί τους το συγκεκριμένο χαρτί σε κάθε έξοδο από το σπίτι, ενώ βασική προϋπόθεση να βγαίνουν μόνοι τους, χωρίς παρέα.

100.000 αστυνομικοί για την επιβολή των μέτρων

H Γαλλία θα αναπτύξει 100.000 αστυνομικούς για την επιβολή των μέτρων αυστηρού περιορισμού που διέταξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, τονίζοντας πως θα συσταθούν σταθερά σημεία ελέγχου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Μείνετε σπίτι», δήλωσε ο Καστανέρ, προσθέτοντας ότι πρόστιμα ύψους έως και 135 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους αψηφούν τους αυστηρούς περιορισμούς. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως θα διαθέσει 45 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς στη μάχη εναντίον του κορονοϊού, η οποία είναι "επίσης ένας οικονομικός και χρηματοπιστωτικός πόλεμος". Η μάχη αυτή "θα είναι διαρκής, θα είναι βίαιη (...) και αυτός ο πόλεμος πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις μας", δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας πως η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος 1% εξαιτίας του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

"Δεν θέλουμε χρεοκοπίες", τόνισε ο Λεμέρ μιλώντας στον RTL. Την Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εγγυηθεί δάνεια ύψους 300 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση του κορονοϊού.

Επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς η κατάσταση στη Γαλλία

Η κατάσταση με την επιδημία του νέου κορονοϊού στη Γαλλία είναι «πολύ ανησυχητική» και «επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς», προειδοποίησε την Δευτέρα ο γενικός διευθυντής υγείας της χώρας Ζερόμ Σαλομόν, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για πιθανό «κορεσμό» των νοσοκομείων.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων πλέον διπλασιάζεται κάθε τρεις ημέρες», όμως «θα ήθελα κυρίως οι συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι άρρωστοι, σε ανάνηψη και των οποίων η ζωή κινδυνεύει, και αυτοί οι άνθρωποι είναι εκατοντάδες», τόνισε ο Σαλομόν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα λόγω της covid-19 είναι 127, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 5.423 κρούσματα. Δηλαδή 36 νεκροί και περισσότερα από 900 επιπλέον κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Υπάρχει ανησυχία ότι αυτή η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας θα προκαλέσει κορεσμό στα γαλλικά νοσοκομεία, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο», υπογράμμισε, επικαλούμενος κυρίως την κατάσταση στην Αλσατία και την περιοχή του Παρισιού.

Θα ήταν «καταστροφικό» αν οι γιατροί στη Γαλλία φτάσουν στο σημείο να χρειάζεται να επιλέγουν σε ποιους ασθενείς θα σώσουν τη ζωή, υπογράμμισε ο Σαλομόν. «Για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να περιοριστεί ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας», τόνισε ο Σαλομόν, απευθύνοντας ξανά έκκληση στους Γάλλους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Μείνετε σπίτι σας, είναι τόσο απλό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξάλλου ο Σαλομόν εξέφρασε τη λύπη του που πολλοί Παριζιάνοι βγήκαν έξω σε μεγάλους αριθμούς χθες, Κυριακή. «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να μείνουν σπίτι τους και ο μικρός αριθμός των ατόμων που ακολούθησαν τη συμβουλή αυτή σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνουμε στον περιορισμό της επιδημίας», εξήγησε.

Γαλλίακατ' οίκον περιορισμόςΚορονοϊός