Κόσμος|18.03.2020 16:52

Εκθεση καταπέλτης: Αθλιες οι συνθήκες που ζουν πρόσφυγες-μετανάστες στην Αδριανούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Τις άθλιες συνθήκες παραμονής και διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό στην Αδριανούπολη, που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα έπειτα από προτροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλει σε έκθεσή της η τουρκική ΜΚΟ «Γέφυρα των Λαών», η οποία βασίζει τα στοιχεία της σε μαρτυρίες των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό του Παζάρκουλε στην Αδριανούπολη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση:

  • Οι απανταχού ξεριζωμένοι, που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, περιμένουν μέχρι και 9 ώρες για να πάρουν φαγητό, ενώ η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλέον συχνή στα τουρκικά σύνορα.
  • Οι ανάγκες για ιατρική φροντίδα και περίθαλψη όσων έχουν φτάσει στα σύνορα δεν ικανοποιούνται. Χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν σε ουρές χιλιομέτρων για να λάβουν  φαγητό και να πάνε τουαλέτα. Λόγω των μακριών ουρών, πρέπει να δώσουν την παραγγελία τους για φαγητό στις 9 το πρωί για να το παραλάβουν στις 6 το βράδυ. Οι στρατιώτες ξυπνούν με κλωτσιές τους πρόσφυγες, που κοιμούνται λέγοντάς τους: «Αν κοιμάστε, κανείς δεν θα ανοίξει την πόρτα για εσάς».
  • Οι Τούρκοι στρατιώτες λένε στους πρόσφυγες/μετανάστες να πάνε με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και να σπάσουν την ελληνική συνοριακή πύλη. «Σπάστε τη συνοριακή πύλη της Ελλάδας κι εμείς θα σας στηρίξουμε», τους λένε χαρακτηριστικά.
  • Οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ρίχνουν συνεχώς πέτρες προς τους Έλληνες στρατιώτες, αλλά και οι Έλληνες στρατιώτες προς τους πρόσφυγες/μετανάστες.
  • Η έκθεση χαρακτηρίζει η ίδια ως «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι από τα δακρυγόνα που συνέλεξαν μέλη της ΜΚΟ, διαπιστώθηκε ότι αρκετά από αυτά φέρουν τουρκική σφραγίδα κατασκευής.
  • Πρόσφυγες/μετανάστες μεταφέρονται στο ποτάμι του Έβρου με λεωφορεία, λέγοντάς τους ψέματα ότι «σας μεταφέρουμε στην Κωνσταντινούπολη», για να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεση κατά της Ελλάδας, όπως αναφέρει η τουρκική ΜΚΟ.
  • Απαγορεύεται από την αστυνομία η λήψη φωτογραφιών και εικόνων από την περιοχή των συνόρων από τους πρόσφυγες/μετανάστες.
  • Δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στην πόλη της Αδριανούπολης για τις ανάγκες τους, παρά μόνο για κάποια ψώνια στο χωριό Καράαγάτς, που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα. Αλλά τους επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για λίγες ώρες κάθε μέρα και από έναν συγκεκριμένο χωματόδρομο και να επιστρέφουν.

Νηστικοί και χωρίς νερό χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες

Η έκθεση, η οποία περιγράφει την κατάσταση στην συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε ως μία «ανθρώπινη τραγωδία», καταγγέλλει κυρίως τη στάση του τουρκικού κράτους για την εγκατάλειψη εκεί αυτών των ανθρώπων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αυτό το ζήτημα, το οποίο ουσιαστικά πρέπει να λύσει το κράτος, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και μετατρέπεται πλέον σε κρίση. Χιλιάδες άνθρωποι, που εγκαταλείφθηκαν στα σύνορα εξαιτίας μίας πολιτικής απόφασης, έχουν καταδικαστεί σε πείνα και δίψα. Παρόλο που το αποτέλεσμα μίας τέτοιας πολιτικής απόφασης δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Δηλ. ότι χιλιάδες άνθρωποι που θα κατέλυαν στα σύνορα θα έρχονταν αντιμέτωποι με πείνα, δίψα και ασθένειες. Παρά αυτό το προφανές γεγονός, οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι αποκαλούνται "φιλοξενούμενοι" κατά τη διεθνή νομοθεσία, έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους μεταξύ δύο συνόρων».

Στην έκθεση καταγγέλλεται και η συμπεριφορά της Ελλάδας με τα δακρυγόνα, που –όπως αναφέρει- κάθε 5 λεπτά Έλληνες στρατιώτες ρίχνουν δακρυγόνα και βόμβες αερίου πλήττοντας κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους που βρίσκονται μέσα στον καταυλισμό.

«Δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί περιοχή συγκρούσεων, οι πρόσφυγες ζουν συνεχώς κάτω από χημικά αέρια. Υπάρχει μόνο ένα κινητό νοσοκομείο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσα στον καταυλισμό», αναφέρει η έκθεση.

Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών κατά της Ελλάδας

Διαμαρτυρία με πανό και συνθήματα πραγματοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εδώ και 20 ημέρες στα τουρκικά σύνορα στην Αδριανούπολη, ζητώντας από την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που συνεχίζουν να περιμένουν στο Παζάρκουλε, εντός των τουρκικών συνόρων στον Έβρο, με πανό γραμμένα στα αγγλικά και συνθήματα, όπως «Είμαστε άνθρωποι» και «Έχουμε ανάγκη» ζητούσαν από την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της.

Την ίδια ώρα, ο νομάρχης της Αδριανούπολης ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει στην Ελλάδα 147.132 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από τα δακρυγόνα και έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 214.

μετανάστεςΑδριανούποληΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπρόσφυγες