Κόσμος|19.03.2020 19:31

Κορονοϊός: «Εμφύλιος» στο Μπέργκαμο για την κατασκευή νοσοκομείου με Kινέζους γιατρούς

Newsroom

Χτυπάει κόκκινο η ένταση στην Ιταλία με τους πολίτες στο Μπέργκαμο να επιχειρούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρατήσει τον έλεγχο ώστε να έχει τον τελευταίο λόγο στα μέτρα προστασίας των πολιτών. Τις τελευταίες ημέρες η ένωση αλπινιστών του Μπέργκαμο έλαβε μία μεγάλη πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο στην περιοχή που βρίσκεται το εκθεσιακό κέντρο της πόλης και που υπό διαφορετικές συνθήκες αυτές τις ημέρες θα φιλοξενούσε μεγάλη διεθνή έκθεση.

Οι αλπινιστές κινητοποίησαν εύπορους επιχειρηματίες που έδωσαν το πράσινο φως για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του προσωρινού νοσοκομείου χωρητικότητας 100 κλινών σε πρώτη φάση και 250 κλινών συνολικά. Μάλιστα εξασφάλισαν και την υποστήριξη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από την Κίνα και κάπου εκεί το πράγμα «εκτροχιάστηκε».

Το σταμάτησε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Ιταλίας παρενέβη και επικαλούμενη λόγους ασφαλείας διέκοψε τις εργασίες για την κατασκευή του νοσοκομείου οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα το πρωί (19/3). «Εν μέσω επιδημίας δεν είναι ενδεδειγμένη η εμπλοκή ιατρικού προσωπικού που δεν είναι εξουσιοδοτημένου από την κυβέρνηση και τις αρχές της χώρας και ενέχει πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών πολλώ δε μάλλον όταν αυτοί προέρχονται από τη χώρα που ξεκίνησε ο κορονοϊός», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το εκθεσιακό κέντρο στο Μπέργκαμο

Διχασμένη η κοινή γνώμη

Η παρέμβαση της κυβέρνησης διχάζει την κοινή γνώμη καθώς υπάρχουν αυτοί που επικρίνουν έτσι και αλλιώς την ιταλική κυβέρνηση κατηγορώντας την για λανθασμένους χειρισμούς από την αρχή της κρίσης και τώρα υποστηρίζουν πως βάζει φρένο σε μία σπάνια και δημιουργική πρωτοβουλία και υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως ορθώς έπραξε και πως οι όποιες νέες ιατρικές δομές θα πρέπει να έχουν την πλήρη εποπτεία του κρατικού μηχανισμού. Με αυτά και με αυτά όμως οι εργασίες σταμάτησαν εν μέσω κραυγών αγωνίας των γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζονται εξαντλημένοι στα κορεσμένα νοσοκομεία του Μπέργκαμο. Ολα αυτά εν μέσω καταγγελιών για προνομιακή μεταχείριση εύπορων ασθενών κυρίως στα ιδιωτικά αλλά και στα δημόσια ιατρικά κέντρα.

Οι αλπινιστές κάνουν πλάνα για την χωροθέτηση του νοσοκομείου στο εκθεσιακό κέντρο

«Χάνουμε τους πατεράδες μας και τους παππούς μας»

Πάντως η Laura Sarti, κόρη του πρώην προέδρου των Alpini Antonio Sarti, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της για να πείσει την ιταλική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη και άνοιξε πλατφόρμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να μαζέψει υπογραφές πολιτών. «Ο εξαντλημένος πληθυσμός ξεκινά μια κραυγή πόνου, ένα αίτημα για βοήθεια που ελπίζουμε ότι η περιφέρεια της Λομβαρδίας έχει ανάγκη. Η περιφέρεια πρέπει να δει θετικά την πρωτοβουλία μας. Δεν έχουμε χρόνο», υπογραμμίζει η Λάουρα Σάρτη και συμπληρώνει: «Η πόλη μου πεθαίνει. Το Μπέργκαμο πεθαίνει. Η γενιά των πατέρων μας των παππούδων μας, η γενιά εκείνων που έχουν κάνει και είναι η ιστορία μας φεύγουν μπροστά στα μάτια μας και εμείς δεν είμαστε ικανοί να πάρουμε μία πρωτοβουλία για τους σώσουμε».

νοσοκομείοαλπινιστέςΚορονοϊός