Κόσμος|10.12.2018 18:55

Επιμένει ο Ζάεφ: Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα

Newsroom

Σταθερός στη ρητορική του για την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας ο Ζόραν Ζάεφ. Ειδικότερα, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, ως μέλος της οικογένειας των νοτιο-σλαβικών γλωσσών κι ότι αυτό μάλιστα αναγράφεται ρητά και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι πιο προσεκτική στις τοποθετήσεις της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες δηλώσεις έρχονται μετά τις αναφορές του την προηγούμενη εβδομάδα για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες προκάλεσαν κύκλο έντασης στη χώρα μας και παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφέρει ότι «αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και ότι αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε τη μακεδονική γλώσσα». Απαντώντας στην ερώτηση για το αν γνωρίζει ότι η Ελλάδα ετοιμάζει ένα παράρτημα με πρόσθετες δεσμεύσεις που να αφορά αυτό του τμήμα της Συμφωνίας, ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ζόραν Ζάεφ