Κόσμος|19.03.2020 17:15

Κορονοϊός: Εννέα βελγικά κόμματα συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρία Ψαρά

Νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε στο Βέλγιο ελέω... κορονοϊού. Η χώρα είχε υπηρεσιακή κυβέρνηση αφού από τις τελευταίες εκλογές, το Μάιο του 2019, αφού τα κόμματα δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η κρίση του κορονοϊού ωστόσο έκανε 9 κόμματα να συμφωνήσουν. Πριν από λίγο, η Βουλή ψήφισε συντριπτικά υπέρ της. Ωστόσο, το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA δεν ψήφισε, θυμίζοντας απλώς ότι η κυβερνητική κρίση θα επανέλθει μετά την κρίση του κοροναϊού.

Επικεφαλής θα είναι η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές, από το συντηρητικό κόμμα MR, και η οικογενειακή φωτογραφία ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή: οι υπουργοί διατήρησαν την απαραίτητη απόσταση.

Η κυβέρνηση θα έχει ειδικές εξουσίες για να αντιμετωπίσει τον ιό και θα έχει την εξουσία για περιορισμένο χρονικό διάστημα: τρεις μήνες, οι οποίοι μπορούν να παραταθούν για άλλους τρεις μήνες.

Στην ουσία, η κυβέρνηση αντί να περνάει νόμους, θα νομοθετεί βασιλικά διατάγματα. Έτσι, η κυβέρνηση αποφασίζει και εκδίδει ένα βασιλικό διάταγμα που έχει άμεση εφαρμογή, χωρίς να χρειάζεται να περάσει όλη τη νομοθετική διαδικασία, χωρίς να τα περνάμε ενώπιον του κοινοβουλίου.

309 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

ΒρυξέλλεςΚορονοϊός