Κόσμος|20.03.2020 14:03

Κορονοϊός - Τουρκία: Όχι σε καραντίνα; Πρόστιμο και φυλακή!

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία έχει νόμο από το 1930 (1) σχετικά με τις επιδημίες και την «τιμωρία» όσων δεν συμμορφώνονται στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νόμο, αν η Τουρκία αντιμετωπίσει κατάσταση επιδημίας, τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη για τη λήψη μέτρων φέρει το υπουργείο υγείας της χώρας, το οποίο μπορεί να αποφασίσει οποιοδήποτε μέτρο προφύλαξης. Π.χ. αν θέλει να θέσει άτομο ή ομάδα ατόμων σε καραντίνα, μπορεί να το κάνει χωρίς να χρειάζεται άδεια από άλλη διοικητική ή δικαστική αρχή. Ή αν αποφασίσει ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα της χώρας, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή.

Όποιος δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του τουρκικού υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και φυλάκιση. Το πρόστιμο που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση είναι από 250 λίρες έως 1000 λίρες (35 έως 150 ευρώ).

Αν κάποιος προσπαθήσει να διαφύγει της καραντίνας ή αρνηθεί να πραγματοποιήσει το τεστ, θέτοντας σε κίνδυνο τους συμπολίτες του, τότε μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι ένα έτος.

Ήδη ένας 33χρονος με συμπτώματα κορονοϊού στην Σεβάστεια της Τουρκίας, που το έσκασε από την καραντίνα, η αστυνομία τον συνέλαβε και τον έθεσε και πάλι υπό περιορισμό.

Aντίστοιχα, στην Καισάρεια, κάποιοι «καλοί» γείτονες κατήγγειλαν άντρα, ο οποίος δεν συμμορφώθηκε με τον κανόνα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό αφότου επέστρεψε από το εξωτερικό. Μετά από παρέμβαση όμως της αστυνομίας, που πήγε και τον προειδοποίησε, τελικά ο «απείθαρχος»… έμεινε σπίτι του.

ΤουρκίαΚορονοϊόςκαραντίνα