Κόσμος|20.03.2020 11:57

Κορονοϊός - Brexit: Σε καραντίνα οι διαπραγματευτές Λονδίνου-Βρυξελλών

Μαρία Ψαρά

Μετά τη διάγνωσή του ως ασθενή του κορονοϊού, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τέθηκε σε απομόνωση στο σπίτι του. Η ανάρτησή του 69χρονου Μπαρνιέ στο Twitter, στα Γαλλικά και στα Αγγλικά, προκάλεσε πανικό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όλη η ομάδα του, ακόμη και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα εξεταστεί, τον είχε δει λέει πριν από δυο εβδομάδες.

Πλέον σε απομόνωση βρίσκεται και ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ. Ο 55χρονος Βρετανός παρουσίασε επίσης συμπτώματα του κορονοϊού, σύμφωνα με βρετανό αξιωματούχο.

Πάντως, οι δύο τους δεν είχαν συναντηθεί κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, εδώ και δύο εβδομάδες.

Οι εξελίξεις ενδέχεται να εξανεμίσουν τις ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών θα μπορούσαν να προχωρήσουν ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτήν την εβδομάδα, ο γύρος των συζητήσεων θα πραγματοποιείτο στο Λονδίνο. Ακυρώθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει με άλλους τρόπους. Ωστόσο η ασθένεια των επικεφαλής μάλλον δεν βοηθάει.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να κλείσει μέχρι τις 31/12/2020. Ο ίδιος είχε απορρίψει τη δυνατότητα για παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου. Εάν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, θα επιβληθούν δασμοί και ποσοστώσεις στα προϊόντα, ωσάν η Βρετανία να είναι τρίτη χώρα.

BrexitΜισέλ ΜπαρνιέΚορονοϊός