Κόσμος|23.03.2020 20:07

Κορονοϊός: Πρώτο κρούσμα στη Συρία-Απελπιστική η κατάσταση του συστήματος υγείας

Newsroom

Το πρώτο επίσημο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε η Συρία, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαλυμμένες υποδομές υγείας της και την αδυναμία τους να διαχειριστούν μια επερχόμενη κρίση. Πρόκειται για μια 20χρονη που επέστρεψε πρόσφατα στη Συρία από χώρα του εξωτερικού. .

Ο υπουργός Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα με τον Guardian, η ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος ήρθε μετά από εβδομάδες καταγγελιών ότι Σιίτες προσκυνητές και μαχητές από το Ιράν έχουν διασπείρει τον ιό στη Συρία. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί αναφορές ότι πολλοί κάτοικοι της Δαμασκού έχουν εμφανίσει συμπτώματα που είναι συμβατά με αυτά του Covid-19. 

Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι «το εύθραυστο σύστημα υγείας μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει και να ανταποκριθεί» στην πανδημία. 

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους κατοίκους των βορειοανατολικών και βορειοδυτικών περιοχών της Συρίας, οι οποίες δεν ελέγχονται από το καθεστώς του Άσαντ και στους οποίους δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Στην Ιντλιμπ, όπου περίπου 900.000 άνθρωποι ζουν σε σκηνές, υπήρχαν, πριν τον κορονοϊό, μόνο 60 κρεβάτια για νοσηλεία. «Όταν μιλάμε στους Σύρους για την ετοιμότητα που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, αρχίζουν και γελάνε» δήλωσε η Σόνια Κους, διευθύντρια της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά». 

ΚορονοϊόςΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΣυρία