Κόσμος|23.03.2020 15:28

Πυρά Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Μαρία Ζαχαράκη

Τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό μέσω… Ελλάδας στηλιτεύει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Με τίτλο «Η αδράνεια της Ε.Ε. για τους Σύρους πρόσφυγες είναι μια κηλίδα στην ανθρώπινη συνείδηση» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον να προστατεύει μόνη της τα σύνορα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

«Η Ε.Ε. προορίζονταν να γίνει μια παγκόσμια δύναμη που θα αποτελούσε το φάρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα σεβόταν την τάξη που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες», αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στηλιτεύοντας στη συνέχεια την υποστήριξη που παρέχει η Ευρώπη στην Ελλάδα στο θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

«Αν δεν γίνει κάτι για τον τρόπο που μεταχειρίζεται η Ελλάδα τους πρόσφυγες και για τη φρενήρη υποστήριξη που εξακολουθεί να λαμβάνει από την Ε.Ε., ο ρόλος της θα καταρρεύσει», υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτή η εικόνα που βλέπουμε είναι ντροπή για την Ε.Ε. Ένας μαύρος λεκές στη συνείδηση της ανθρωπότητας. Όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας πυροβολούσαν τους πρόσφυγες και τους πέταγαν δακρυγόνα, η Ε.Ε. και οι βουλευτές της δεν έκαναν τίποτα. Παρακολουθούσαν μόνο τα όσα γίνονταν. Η Ελλάδα σταμάτησε εξάλλου παρανόμως να λαμβάνει αιτήσεις ασύλου. Τα Ηνωμένα Έθνη θα το κρίνουν αυτό, αλλά η Ε.Ε. τήρησε σιωπή. Πέθαναν  άνθρωποι, άλλοι τραυματίστηκαν και η εικόνα της Ε.Ε. σε διεθνές επίπεδο στραπατσαρίστηκε», επισημαίνει.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, περιλαμβανομένης της έξαρσης του εξτρεμισμού, της ξενοφοβίας, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού, διαφορετικά θα υποφέρουν όλοι.

«Εάν δεν μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις συμφορές στη πηγή τους, όλοι θα υποφέρουν. Ωστόσο, το τελευταίο επεισόδιο αυτού του έπους που ξεκίνησε με το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, δείχνει ότι η Ε.Ε. δεν έχει κινηθεί ούτε ένα εκατοστό προς την ώριμη κατανόηση του προβλήματος ή για την εξεύρεση λύσεων. Εννέα χρόνια μετά την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, η επαρχία Ιντλίμπ έχει γίνει μια ‘νέα Γάζα όπου 3,5 εκατ. άτομα είναι πολιορκημένοι», σημειώνει για να συμπληρώσει ότι

«Πολλές χώρες της κοινής μας γειτονιάς καίγονται και αυτό προκαλεί μια από τις μεγαλύτερες εξόδους ανθρώπων, όπως επίσης και μία τεράστια οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τελειώνοντας το άρθρο του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι «η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που κάνει σοβαρά βήματα. Κάνοντας όνειρα θερινής νυκτός και παίζοντας το αφεντικό στην Τουρκία, δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα. Φτιάχνοντας φρούρια, δεν μπορείτε να σταματήσετε τους ανθρώπους που θέλουν να γλιτώσουν. Δεν μπορείτε να ασκείτε σωστή πολιτική υποστηρίζοντας την Ελλάδα, μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., να έχει λάθος συμπεριφορά. Η Τουρκία και η Ε.Ε. πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συζητήσουν αυτά τα προβλήματα. Ειδικά, εάν η Ε.Ε. προσπαθεί πραγματικά να γίνει μια γεωπολιτική δύναμη, μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε. Πραγματοποιήθηκε το Brexit και η Τουρκία είναι η μοναδική μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που κρατάει το λόγο της και συνεχίζει να προσπαθεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. Η Τουρκία είναι μια υπεύθυνη χώρα. Το να αγνοούν την Τουρκία εδώ και μια δεκαετία είναι μία μεγάλη πολιτική ανικανότητα».

Μεβλούτ Τσαβούσογλουπροσφυγικόμεταναστευτικό