Κόσμος|11.12.2018 08:53

Η Αγκυρα «επιστρατεύει» τα μέσα ενημέρωσης

Γιώργος Σκαφιδάς

Να κρατήσει ψηλά την ένταση στη Μεσόγειο, διαφημίζοντας την «πολεμική ετοιμότητα» της Τουρκίας σε μια περίοδο έντονων ενεργειακών διεργασιών, επιχειρεί το καθεστώς Ερντογάν μέσα από κινήσεις έμπρακτης αναβάθμισης των τουρκικού επεκτατισμού, οι οποίες δεν θα μπορούσαν παρά να συνοδεύονται και από αναλόγως «αναβαθμισμένα» δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο.

Ετσι... για να συνηθίζει το αυτί των Τούρκων ψηφοφόρων (μπας και ξεχάσουν το γεγονός ότι οι τιμές των βασικών αγαθών στη γείτονα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μόλις τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές) αλλά και των «έξω» (μπας και πειστούν για το «σύννομο» των γκρίζων τουρκικών διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο).

Η εφημερίδα «Yeni Safak» κυκλοφόρησε χθες με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Μεσογειακή ασπίδα» και ρεπορτάζ... άνω από τα τουρκικά πολεμικά πλοία («Kalkan», «Gaziantep», «Gökçeada», «Bozcaada» και «Bandirma») που συνοδεύουν το σεισμογραφικό «Barbaros» κατά τις εξορμήσεις του... εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Τα ελληνικά παρενοχλούν» Διαβάζοντας το ρεπορτάζ, πληροφορείται κανείς μέσα σε όργιο δημιουργίας κίβδηλων εντυπώσεων: ότι «ελληνικά πολεμικά πλοία παρενοχλούν τα τουρκικά παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο», ότι «το “Barbaros” κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μέρος της οποίας έχει αναγνωριστεί ως τουρκική από τα Ηνωμένα Εθνη», ότι τα τουρκικά πλοία έχουν ως αποστολή -εκτός των άλλων- «να διαμορφώσουν δεδομένα επίγνωσης της κατάστασης σε θαλάσσιες περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας» κ.λπ.

Το πρωτοσέλιδο της «Yeni Safak» με τίτλο «Μεσογειακή ασπίδα» και ρεπορτάζ… πάνω από τα τουρκικά πολεμικά πλοία

Παράλληλα χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εθνικιστική εφημερίδα «Aydinlik, το τουρκικό καθεστώς εμφανίζεται να έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη δημιουργία μιας σύγχρονης «κυρίαρχης» ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα της Κύπρου, αναβαθμίζοντας έτσι αποφασιστικά τη στρατιωτική του παρουσία σε μια περιοχή στην οποία ήδη βρίσκονται στρατοπεδευμένοι δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες.

Ο επικεφαλής του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ, φέρεται να επισκέφθηκε μάλιστα τον Νοέμβριο τα Κατεχόμενα για να επιθεωρήσει τον χώρο όπου αναμένεται να ανεγερθεί η ναυτική βάση, οι τελικές υπογραφές για την κατασκευή της οποίας αναμένονται το 2019.

ΤουρκίαBarbaros