Κόσμος|24.03.2020 13:13

Ο κορονοϊός καθυστερεί και τα πυρηνικά σχέδια της Βουλγαρίας

Newsroom

Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί καθυστερήσεις και στις διαδικασίες που έχει ξεκινήσει η Βουλγαρία για την κατασκευή νέου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Μπέλενε. Όπως επισήμανε σε δηλώσεις της η υπουργός Ενέργειας Τεμενζούκα Πέτκοβα λόγω της κρίσης η προθεσμία για την υποβολή προσφορών από στρατηγικό επενδυτή για τον πυρηνικό σταθμό θα παραταθεί. Όπως επισήμανε στις δηλώσεις στη βουλγαρική ραδιοφωνία οι πέντε εταιρείες που έχουν εκφράσει την προθυμία τους να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το έργο.

Οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί είναι η Κινεζική Εθνική Πυρηνική Εταιρεία (CNNC), η Atomenergoprom AD, η οποία ανήκει στην Rosatom, η κορεατική Hydro-Nuclear Corporation, η γαλλική Framatom SAS και η αμερικανική General Electric. Μετά το πρώτο στάδιο υποβολής προσφορών που έληξε τέλη Ιανουαρίου, οι εταιρείες κλήθηκαν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας προκειμένου να λάβουν  ενημερωτικό μνημόνιο για το έργο. Η επόμενη προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών ήταν η 31η Μαΐου 2020, η οποία όμως θα παραταθεί όπως δήλωσε η κ. Τεμενζούκα Πέτκοβα.

Τους στόχους της βουλγαρικής κυβέρνησης για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αποκάλυψε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας σε συνάντηση που είχε στις αρχές του χρόνου με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, υπό την ηγεσία του Νομπουχίρο Μουρόια,  αναπληρωτή γενικό διευθυντή του οργανισμού για τη διαχείριση και τον προγραμματισμό. Όπως είχε επισημάνει η κ. Πέτκοβα η πυρηνική ενέργεια θα εξασφαλίσει στη Βουλγαρία ασφάλεια στο πλαίσιο της μετάβασης στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Κορονοϊόςπυρηνική ενέργειαΒουλγαρία