Κόσμος|11.12.2018 13:41

«Κίτρινα Γιλέκα»: Γιατί υποχώρησε και έδωσε αύξηση ο Εμανουέλ Μακρόν

Newsroom

Τη μακρά σιγή του με ένα διάγγελμα που χαρακτηρίστηκε «φιλολαϊκό» από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έσπασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφώσει το ξέσπασμα των επονομαζόμενων «Κίτρινων Γιλέκων» εναντίον του. Ο πρόεδρος της Γαλλίας προσπάθησε χθες το βράδυ να πείσει τους πολίτες ότι στόχος του είναι να αλλάξει τη χώρα και να λύσει τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που κληροδότησε το «παλιό πολιτικό σύστημα».

Μάλιστα, για να το πετύχει αυτό, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων. Σύμφωνα με όσα είπε, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στη Γαλλία κατά 100 ευρώ τον μήνα από τη νέα χρονιά, η υπερωριακή εργασία θα απαλλάσσεται από φόρους, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα δεν θα αυξηθούν, ο φόρος περιουσίας δεν θα επανέλθει για τα χαμηλά εισοδήματα και θα παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο βήμα πίσω που κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς προ ημερών είχε ανακοινωθεί ότι οι φόροι στα καύσιμα, που ήταν και η αφορμή για το ξέσπασμα των διαδηλώσεων εναντίον του, δεν θα αυξηθούν.

Φρένο στην ανάπτυξη

Νωρίτερα χθες η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του έτους – από το 0,4% του ΑΕΠ, στο 0,2%. Η πρόβλεψη αυτή απέχει σημαντικά από το 0,8% που είχε θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για να μπορέσει να πιάσει τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης κατά 1,7% του ΑΕΠ. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε δηλώσεις του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, «δεν μπορούμε να ανακάμψουμε. Αυτή είναι πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις, για τους καταστηματάρχες τα μαγαζιά των οποίων υπέστησαν ζημιές, βανδαλίστηκαν ή λεηλατήθηκαν το Σάββατο».

Οπως έγινε γνωστό χθες το πρωί, ο Γάλλος πρόεδρος είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους στην προσπάθειά του να βρει έναν τρόπο για να κατευνάσει τα πνεύματα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει τους τόνους στην κόντρα της με τα «Κίτρινα Γιλέκα», αλλά και να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, έγινε εμφανής από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Γάλλου προέδρου Μπέντζαμιν Γκριβό, σύμφωνα με τον οποίο «σίγουρα ο πρόεδρος Μακρόν θα ξέρει πώς να βρει τον δρόμο προς την καρδιά των Γάλλων και να τους μιλήσει, όμως δεν έχει ένα μαγικό ραβδί με το οποίο θα λυθούν όλα τους τα προβλήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ξεκάθαρο πως υποτιμήσαμε την ανάγκη του κόσμου να ακουστεί».

Σημειώνεται εδώ ότι, πέραν της διαμαρτυρίας των «Κίτρινων Γιλέκων», το Σάββατο που έρχεται οι γαλλικές Αρχές θα έχουν να αντιμετωπίσουν και συγκεντρώσεις οργανώσεων της Αριστεράς. Το αίτημα είναι να παραιτηθεί ο Μακρόν, ο οποίος, κατά τους διαδηλωτές, ασκεί πολιτική αποκλειστικά υπέρ των πλουσίων. Επιπλέον, στο Παρίσι αναμένονται μικροσυγκεντρώσεις από διάφορες οργανώσεις καθημερινά μέχρι και τα Χριστούγεννα, κάτι που εκτιμάται πως θα διαταράξει περαιτέρω την ομαλότητα που τόσο επιθυμεί η γαλλική κυβέρνηση μέσα σε μια περίοδο έντονης τουριστικής κίνησης. 

κίτρινα γιλέκαΕμανουέλ Μακρόν