Κόσμος|11.12.2018 10:02

Brexit: Σε έξοδο... στο χάος οδηγείται η Βρετανία

Γιώργος Σκαφιδάς

Σχεδόν δυόμισι χρόνια έπειτα από εκείνο το μοιραίο δημοψήφισμα του 2016, είναι πλέον σαφές ότι η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Eνωση δεν οδηγεί στην έξοδο, αλλά απευθείας στο... χάος. Ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, δήλωνε χθες το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC ότι η προγραμματισμένη από καιρό ψηφοφορία επί της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί «κανονικά» σήμερα, Τρίτη, στο βρετανικό Kοινοβούλιο, για να έρθει ωστόσο μόλις λίγες ώρες αργότερα η ίδια η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και να την αναβάλει επ’ αόριστον.

Μιλώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι παραδέχθηκε ανοιχτά ότι εάν γινόταν η ψηφοφορία σήμερα όπως είχε προγραμματιστεί, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα μεγαλειώδες «όχι» ενάντια στη συμφωνία. Και επειδή η προηγούμενη συμφωνία (την οποία υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι επικύρωσαν οι ηγεσίες των «27» της ΕΕ σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 25 Νοεμβρίου) είναι πια σαφές ότι δεν πρόκειται να περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο, η Μέι τώρα δηλώνει έτοιμη να πάει στην Ευρώπη και να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία αποχώρησης, στο πλαίσιο της οποίας θα καθορίζονται οι μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ. Η ίδια αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι μια νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί μιας νέας συμφωνίας με την ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να διεξαχθεί κάποια στιγμή
τον Ιανουάριο του 2019.

Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, από την πλευρά τους εμφανίζονταν χθες απρόθυμοι να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως ξεκαθάρισε άλλωστε με ανάρτησή του στο Twitter και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, προτού συγκαλέσει νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Πέμπτη. «Εχουμε μια συμφωνία στο τραπέζι που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου. Αυτή η συμφωνία είναι
η καλύτερη και μόνη δυνατή. Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε» δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, θεωρώντας δεδομένο ως «υπόθεση εργασίας» ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019».

Νωρίτερα, βέβαια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (European Court of Justice) είχε αποφανθεί ότι εάν η Βρετανία το θελήσει, μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία εξόδου και να επιστρέψει κανονικά στις αγκάλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως κράτος-μέλος. Οι πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο, στη Βρετανία δεν συμφωνούν ούτε ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και πλέον πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν
για... ακύρωση του Brexit. Μέσα σε όλα αυτά είναι πια προφανές ότι το Brexit έχει εξελιχθεί σε εστία πολυεπίπεδης εθνικής κρίσης για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη στερλίνα να υποχωρεί μάλιστα χθες σε χαμηλό 20 μηνών έναντι του δολαρίου. Δεκάδες βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Εργατικών πιέζουν πλέον την ηγεσία της παράταξης να καταθέσει μέσα στα επόμενα 24ωρα πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Οσο για το μέλλον, αυτό διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς η προοπτική ενός συγκροτημένου Brexit διαφαίνεται πια λιγότερο πιθανή σε σύγκριση με άλλα σενάρια, όπως είναι εκείνα της παραίτησης της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία, των νέων βουλευτικών εκλογών, ενός νέου δημοψηφίσματος ή απλώς ενός... άτακτου Brexit. 

Πιέσεις προς τον Κόρμπιν να αποτρέψει το Brexit

(Της Έρης Πανσεληνά)

Πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό της Βρετανίας δέχεται το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν για να αποτρέψει την ύστατη στιγμή την «καταστροφή» του Brexit. Μια δραματική έκκληση προς τον αρχηγό των Βρετανών Εργατικών συνυπέγραψαν χθες περισσότεροι από 70 ευρωβουλευτές και πολιτικοί σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Γηραιάς Ηπείρου, με επικεφαλής τον αρχηγό της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου.

«Σας χρειαζόμαστε στην ΕΕ» τονίζει απευθυνόμενο στον Κόρμπιν το κείμενο, το οποίο υπογράφει πρώτος ο Ελληνας πρώην πρωθυπουργός και συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, για να καταλήξει στην εξής έκκληση: «Επειτα από την πρόσφατη πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε καλούμε να ζητήσεις την ανάκληση της ενεργοποίησης του άρθρου 50, και να επιτρέψεις τη φωνή του λαού να ακουστεί πριν το Brexit γίνει μη αναστρέψιμο». Παραθέτοντας μια σειρά από κινδύνους και από ανησυχητικές τάσεις, όπως είναι η άνοδος του φασισμού, η επικράτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών, η κλιματική αλλαγή, η λιτότητα και οι θάνατοι μεταναστών στη Μεσόγειο, οι πολιτικοί κάνουν λόγο για μια νέα ώθηση της Αριστεράς στην Ευρώπη τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα που δεν είναι διεθνής».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανάλογες εκκλήσεις με αποδέκτη τον Κόρμπιν εκφράζονται και εντός των βρετανικών συνόρων. Ενας συνασπισμός, αποτελούμενος από δεκάδες αριστερούς ακτιβιστές και δημοτικούς συμβούλους των Εργατικών που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, έστειλε μέσω της εφημερίδας «Guardian» μια ανοιχτή επιστολή για να πείσει την ηγεσία του κόμματος να εγκαταλείψει την όποια δέσμευση για υλοποίηση του Brexit. «Ως μέλη και υποστηρικτές των Εργατικών, θέλουμε το κόμμα να αγωνιστεί τους επόμενους μήνες -και στο πλαίσιο ενδεχόμενης προεκλογικής εκστρατείας- για να εμποδίσει την καταστροφή της εργατικής τάξης που συνεπάγεται το Brexit» σημειώνουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους προς την κομματική ηγεσία οι πιο... ευρωπαϊστές μεταξύ των Εργατικών. 

BrexitΜεγάλη Βρετανία