Κόσμος|25.03.2020 09:57

Κορονοϊός - Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν αντιστέκεται στο lockdown;

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να επιβάλει πλήρες «λουκέτο» για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, παρά τη σύσταση του υπουργού Υγείας, λόγω της σθεναρής αντίστασης του προέδρου Ερντογάν, αναφέρει ο έγκριτος Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν.

Δεδομένου ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην Τουρκία στις 11 Μαρτίου, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η Τουρκία έχει λάβει μέτρα εναντίον του ιού, κλείνοντας χώρους, σταματώντας αεροπορικές συνδέσεις με δεκάδες χώρες και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας σε ηλικιωμένους και ανθρώπους ευπαθών ομάδων.

Όμως, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών επιβάλλει «λουκέτο», η Τουρκία απέχει από αυτό το μέτρο, επειδή «το Επιστημονικό Συμβούλιο (για τον κορονοϊό) και ο υπουργός Υγείας δεν μπόρεσαν να πείσουν τον Ερντογάν», σύμφωνα με τον Γετκίν.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι η απομόνωση είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση του ιού, ο οποίος έχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εξάπλωσης και μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από άτομα που παραμένουν ασυμπτωματικά.

«Ο λόγος για τον οποίο το μέτρο αυτό δεν έχει ακόμη επιβληθεί στην Τουρκία δεν είναι γνωστός, αλλά μπορεί να έγκειται στην απροθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να στρατολογήσει το στρατό για τον έλεγχο των δρόμων των τουρκικών πόλεων», εκτιμά ο Μουράτ Γετκίν, υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος επέζησε από μία απόπειρα πραξικοπήματος μόλις πριν από 3 χρόνια.

Ή… ο Ερντογάν μπορεί να φοβάται να χάσει την υποστήριξη των επιχειρηματιών, που θα επηρεαστούν άμεσα από ένα lockdown ή μπορεί να είναι ιδεολογικά αντίθετος απέναντι σε ένα τέτοιο μέτρο, σημειώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, που αναζητεί μία απάντηση στο γρίφο.

Δεν θα άντεχε η τουρκική οικονομία

Ένα lockdown θα ήταν η ύστατη λύση, αφού θα κατέστρεφε την οικονομία της χώρας, είναι η άποψη της Χαντέ Φιράτ, γνωστής αρθρογράφου της εφημερίδας «Χουριέτ» και πολύ κοντά στο παλάτι. Οι ιδιοκτήτες της «Χουριέτ» είναι ο όμιλος Demirören, επίσης γνωστός για τους στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση μέσω μιας σειράς δημόσιων έργων.

«Πόσο καιρό θα μπορούσε να αντέξει ο κρατικός και ο ιδιωτικός τομέας; Ποια θα ήταν τα αποτελέσματα ενός πλήρους lockdown και πόσο θα διαρκούσε;», αναρωτιέται η Χαντέ Φιράτ.

«Αντ 'αυτού οι άνθρωποι θα μπορούσαν να σέβονται τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο όσοι είναι αναγκασμένοι να πάνε στην εργασία τους», σύμφωνα με την αρθρογράφο, την οποία κάλεσε στο κινητό της ο Ερντογάν τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος για να απευθύνει μέσω εκείνης και του καναλιού που εργάζονταν (CNN Türk), έκκληση στον κόσμο να κατέβει στους δρόμους.

Βλέποντας και κάνοντας…

Παρόλα αυτά, η επιλογή του μέτρου είναι ακόμα στο τραπέζι και θα επιβληθεί όταν οι καταστάσεις το απαιτήσουν, εκτιμά ο Αμπντουκαντίρ Σελβί, άλλος αρθρογράφος της «Χουριέτ», γνωστός επίσης για τους στενούς δεσμούς του με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να επιβάλλει lockdown, αλλά η απόφαση θα ληφθεί βάσει της εξέλιξης της κατάστασης», αναφέρει ο Σελβί.

ΚορονοϊόςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία