Κόσμος|27.03.2020 20:03

Κορονοϊός: 92 οι νεκροί στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Δραματική αύξηση των θανάτων και σήμερα στην Τουρκία λόγω του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον κορονοϊό, οι θάνατοι έφτασαν τους 92 (από 75 χθες), ενώ τα κρούσματα στα 5.698 (από 3.629 χθες), καταγράφοντας νέο ρεκόρ αύξησης - μέσα σε ένα 24ωρο.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων, ο Τούρκος υπουργός παρέπεμψε την απόφαση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πρόεδρός μας θα εξετάσει τις προτάσεις περί περιορισμού», είπε.

Στο μεταξύ, σε καραντίνα έχουν τεθεί 4 χωριά στη Ριζούντα της Τουρκίας (καταγωγή του Ερντογάν), χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί ο λόγος της απόφασης ή αν διαγνώστηκαν τόσα πολλά κρούσματα που να δικαιολογούν αυτήν την απαγόρευση.

Σύμφωνα με τη νομαρχία Ριζούντας, δεν επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος των κατοίκων από τα χωριά, ενώ όσοι έχουν συμπτώματα θα παραμένουν είτε στα σπίτια τους είτε θα μεταφέρονται στα νοσοκομεία, αφού ενημερώσουν πρώτα τον πρόεδρο του χωριού.

Αυστηρότερα μέτρα προτείνει ο υπουργός Υγείας – Η απόφαση στον Ερντογάν

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων, ο Τούρκος υπουργός είπε πως το Επιστημονικό Συμβούλιο αποφάσισε μεγαλύτερους περιορισμούς και προώθησαν την πρότασή τους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν προτείνεται και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, λέγοντας μόνο ότι «πρότειναν μεγαλύτερους περιορισμούς».

Ο Φαχρετίν Κοτζά παραδέχτηκε πάντως ότι χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα, η μετακίνηση των ανθρώπων πρέπει να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο, οι ώρες εργασίες να ρυθμιστούν, καθώς επίσης και οι ώρες παραμονής των πολιτών στο δρόμο να μειωθούν.

«Ο πρόεδρός μας θα εξετάσει τις προτάσεις περί περιορισμού», είπε, ενώ ενημέρωσε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ από βαριά ασθενείς είναι στο 62-63%.

Περιορίζονται τα ταξίδια με λεωφορεία

Πριν από λίγο, πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, πήρε άλλο ένα μέτρο, μειώνοντας από τα μεσάνυχτα απόψε τα δρομολόγια όλων των λεωφορείων ανά τη χώρα.

Παράλληλα, απαγόρευσε τις εκδρομές και τα πικνίκ τα Σαββατοκύριακα, καθώς επίσης και τις εξορμήσεις στις παραλίες για βόλτα, τρέξιμο και ψάρεμα.

Σε καραντίνα 12 κωμοπόλεις και χωριά στην Τουρκία

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, 12 κωμοπόλεις και χωριά έχουν τεθεί σε καραντίνα σε όλη τα ην Τουρκία,

Όπως ανέφερε, την απόφαση μπορούν να λάβουν τα ίδια τα χωριά ή οι πόλεις όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος.

Όσον αφορά στη Ριζούντα του Πόντου, ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για 5 χωριά σε καραντίνα, καθώς υπήρξε ένα περιστατικό θανάτου κι επίσης επειδή υπάρχουν πολλοί πολίτες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα πάντως με τη νομαρχία Ριζούντας, δεν επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος των κατοίκων από τα χωριά, ενώ όσοι έχουν συμπτώματα θα παραμένουν είτε στα σπίτια τους είτε θα μεταφέρονται στα νοσοκομεία, αφού ενημερώσουν πρώτα τον πρόεδρο του χωριού.

κρούσματαΚορονοϊόςθάνατοιΤουρκία