Κόσμος|11.12.2018 18:51

Νέα Υόρκη: Ένα φουτουριστικό «θαύμα» στον ποταμό Χάντσον (pics)

Newsroom

Είναι πράσινο, είναι φουτουριστικό και κοστίζει πολύ ακριβά!

Ο λόγος για το πολυδάπανο και πολυσυζητημένο πρότζεκτ «Pier 55», μια φουτουριστική αποβάθρα που θυμίζει σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η αποβάθρα «Pier 55» στον ποταμό Χάντσον θα είναι το αρχιτεκτονικό πόνημα του Βρετανού Τόμας Χέδεργουικ, ενώ οι Times της Νέας Υόρκης επισκέφθηκαν πρώτοι το εργοτάξιο και φωτογράφησαν την απαρχή της υλοποίησης αυτού του μεγαλόπνοου έργου. 

Η «πράσινη» αποβάθρα πολιτισμού θα «σαλπάρει» τον Μάρτιο του 2020, ενώ αναμένεται να ανοίξει για το κοινό την άνοιξη του 2021. Το πρότζεκτ χρηματοδότησε με 250 εκατομμύρια δολάρια ο δισεκατομμυριούχος Μπάρι Ντίλερ και η γυναίκα του, σχεδιάστρια μόδας Ντιάν φον Φίρστενμπεργκ. Όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί ένα εντυπωσιακό δημόσιο πάρκο που θα δεσπόζει στον ποταμό Χάντσον, στη νοτιοδυτική πλευρά της Νέας Υόρκης.

Στόχος είναι το έργο να χρησιμοποιηθεί ως δημόσιο πάρκο, φιλικό και προσιτό σε όλες τις ηλικίες. Ταυτόχρονα θα είναι και ένας διεθνών προδιαγραφών χώρος, που θα φιλοξενεί υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις.

Όπως μαρτυρούν και οι πρώτες φωτογραφίες στο Instagram αλλά και στο website http://www.pier55.com πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα, που θα συνδυάζει τη γαλήνια ενέργεια του ποταμού με την αγάπη για την τέχνη και τη φύση. Μάλιστα, ο Βρετανός αρχιτέκτονας και η ομάδα του, χρησιμοποίησαν έξυπνα τα εκατοντάδες ξύλινα «κουφάρια» που είχαν ξεμείνει από τις παλιότερες αποβάθρες και εξείχαν από το νερό του ποταμού.

Περισσότερα από εκατό διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών, ανθεκτικών στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της Νέας Υόρκης πρόκειται να φυτευθούν χάρη στους τόνους φρέσκου χώματος που έχει μεταφερθεί σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο αστικό τοπίο.

Νέα Υόρκη