Κόσμος|31.03.2020 09:33

Moody's: Ο κορονοϊός κάνει την Τουρκία επιρρεπή σε αναχρηματοδότηση ομολόγων

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα είναι πιο επιρρεπείς για αναχρηματοδότηση, δεδομένης της υψηλής αγοράς των ομολόγων της σε σχέση με τα συναλλαγματικά της αποθέματα, αναφέρει ο αμερικανικός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

«Οι άσχημες προβλέψεις για τις προοπτικές των παγκόσμιων οικονομιών μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού και οι απότομες μειώσεις των τιμών των βασικών αγαθών προκαλούν σημαντική αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αποστροφή κινδύνου, που ελάχιστες αναδυόμενες αγορές θα μπορέσουν να αντέξουν», σημειώνει η Moody's.

Σύμφωνα με τους Financial Times, «τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έχουν μειωθεί, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να «υπερασπιστεί» τη λίρα. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ανήλθαν σε 107,7 δισεκατομμύρια δολάρια το Φεβρουάριο, αλλά τα καθαρά αποθεματικά της, όταν αφαιρεθεί το ξένο νόμισμα που δανείστηκε από τις τράπεζες μέσω swaps, μπορεί να μειωθούν στο 1,5 δις. δολάρια».

Αλλά και ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προειδοποίησε την προηγούμενη  εβδομάδα ότι το υψηλό χρέος της Τουρκίας - περίπου 170 δισ. δολάρια σε βραχυπρόθεσμες οφειλές που πρέπει να εξοφληθούν φέτος - το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Moody'sομόλογαΤουρκία