Κόσμος|31.03.2020 12:30

Σεντένο: Θα βγούμε όλοι από την κρίση του κορονοϊού με πολύ μεγαλύτερα χρέη

Μαρία Ψαρά

Το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 7 Απριλίου, την επόμενη Τρίτη δηλαδή, με «όλα τα εργαλεία στο τραπέζι», για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού. Σε επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος Μάριο Σεντένο σημειώνει ότι «αναπόφευκτα θα βγούμε όλοι από την κρίση με πολύ μεγαλύτερα χρέη» και τόνισε ότι η ευσεβής ελπίδα είναι ότι «αυτό το αποτέλεσμα και οι μόνιμες συνέπειές του να μη γίνουν πηγή κατακερματισμού».

Ο Σεντένο έγραψε ότι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει αυτή την «κοινή κρίση» θα καθορίσει το σχήμα και την έκταση της ανάκαμψης και, τελικά, τη συνοχή της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, δήλωσε στην επιστολή του προς τους ομολόγους του ότι θα μιλήσουν για ήδη υπάρχοντα μέσα, όπως το ταμείο διάσωσης ESM και την επενδυτική τράπεζα της ΕΤΕπ της ΕΕ, «αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις, όπου οι πρώτες αποδειχθούν ανεπαρκείς».

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Είμαι έτοιμος να θέσω στη συζήτηση συγκεκριμένες, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την απάντησή μας. Όλα τα επιχειρήματα θα πρέπει να είναι ανάλογα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα και στο εγγύς μέλλον».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ - οι 27 και όχι οι 19 - θα συναντηθούν για να «υποβάλουν προτάσεις πριν από το Πάσχα». Μιλώντας για την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής να συμπεριλάβει τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ στα μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων, ο Σεντένο έγραψε ότι οι υπουργοί είναι «έτοιμοι να το συζητήσουν».

Σήμερα Τρίτη 31/3, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο Πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου θα έχει τηλεδιάσκεψη με Σεντένο, Λαγκάρντ και Φον Ντερ Λάιεν. Στο μεταξύ, μια ομάδα ιταλών δημάρχων μαζί με τον ευρωβουλευτή και τον πρώην υπουργό Οικονομίας Κάρλο Κανάντα πλήρωσε μια ολοσέλιδη διαφήμιση στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σήμερα το πρωί. Επιχειρηματολογούν υπέρ των ομολόγων του ευρώ, κατηγορούν την Ολλανδία για «έλλειψη δεοντολογίας» και «μικρούς εθνικούς εγωισμούς» και υπενθυμίζουν στους Γερμανούς τη ναζιστική τους ιστορία - «Η μνήμη βοηθά στη λήψη των σωστών αποφάσεων», γράφουν. Η φιλία είναι όλα, όπως είπε ο Mario Puzo»

T

Αλλά ακόμα και μέσα στην Ολλανδία, οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρούτε ότι προχώρησε υπερβολικά στην απόρριψη του κορονοομολόγου για να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό.

Στο μεταξύ, ο Ορμπάν τα κατάφερε και πέρασε το νόμο με τον οποίον θα ηγείται της χώρας του με διατάγματα στο εξής (χωρίς χρονικό προσδιορισμό). Επίσης, παρά τους περιορισμούς και τους κορονοϊούς, η κοινή επιτροπή του Brexit αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου είχε την πρώτη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα. Υπήρχε «εποικοδομητικό και παραγωγικό κλίμα», δήλωσε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής μαζί με τον Michael Gove του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚορονοϊόςΜάριο Σεντένο