Κόσμος|11.12.2018 20:05

Γαλλία: Η επόμενη ημέρα μετά τον μποναμά Μακρόν στα «Κίτρινα Γιλέκα»

Σπύρος Σεραφείμ

Έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων από τα «Κίτρινα Γιλέκα», αυτό το πολιτικά ακηδεμόνευτο κίνημα, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε τελικά να συναντηθεί με συνδικαλιστές και εκπροσώπους άλλων ενδιάμεσων φορέων.

Η πιο αποφασιστική κίνηση που έκανε, όμως, ήταν να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό μέσω διαγγέλματος, το οποίο πολλοί - και όχι μόνο στη Γαλλία- χαρακτήρισαν ως «υποχώρηση», αλλά και ως «ύστατη ευκαιρία» του. Το προεδρικό διάγγελμα έγινε χθες στις 21.00 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, είχε διάρκεια μόλις 13 λεπτά και το παρακολούθησαν 21 εκατομμύρια τηλεθεατές – χωρίς να μπορεί να υπολογισθεί ο ακριβής αριθμός των χρηστών του διαδικτύου.

Από τηλεοράσεως, ο Γάλλος πρόεδρος αφενός έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη γαλλική οικονομία, αφετέρου έκανε βήματα κατευνασμού. Εντόπισε βαθιά οικονομικο-κοινωνικά αίτια πίσω από τις ταραχές, μίλησε για μέτρα εξομάλυνσης και επούλωσης, για πληγές και οργή, θέλοντας να δείξει ότι αφουγκράζεται την κοινή γνώμη και να ανακόψει τη δυναμική του κινήματος των «Kίτρινων Γιλέκων», καθώς η δυσαρέσκεια και η οργή δίνουν χώρο σε αντισυστημικές δυνάμεις.

«Υπάρχει μεγάλη οργή και σύγχυση στη γαλλική κοινωνία, αλλά η βία δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε, ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή των Γάλλων πολιτών, λέγοντας πως οι τελευταίοι 18 μήνες δεν αποδείχθηκαν αρκετοί για να γιατρευτούν παθογένειες 40 ετών. Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε πακέτο μέτρων για την εκτόνωση της έντασης.

Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι η αύξηση του φόρου κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους, που παίρνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα, θα καταργηθεί το 2019, ενώ ανακοίνωσε την αύξηση των κατώτατων μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019. Δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναφέρει τον «φόρο πλούτου».

Έτσι, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. Οι ζημιές στην Οικονομία, πάντως, είναι ήδη σημαντικές, με τις μετοχές των γαλλικών εταιρειών να καταγράφουν από χθες πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ζημιά υπάρχει, όμως, και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Αριστερά και η Κεντροαριστερά απέρριψαν τις εξαγγελίες του.

«Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά). Κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα με τα οποία θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο».

Ο Μελανσόν δήλωσε ακόμη πως «πιστεύει» πως «η πέμπτη πράξη» του δράματος «θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Κεντροαριστερά) ο οποίος στηλίτευσε επίσης το γεγονός πως ο πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

Μικτές, πάντως, είναι οι αντιδράσεις του γαλλικού κοινού, σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση της Opinion Way για το κανάλι LCI, όπου μόνο το 50% βρήκε τον πρόεδρο πειστικό, εκ των οποίων έχει εντελώς πεισθεί το 13%. Στην ίδια δημοσκόπηση, η υποστήριξη στα «Κίτρινα Γιλέκα» συνεχίζει να είναι υψηλή, σε ποσοστό 66%, παραδόξως όμως η πλειοψηφία (54%) τάσσεται υπέρ του να δοθεί ένα τέλος στις διαδηλώσεις.

Με άλλα λόγια, ο Εμανουέλ Μακρόν έπεισε «εν μέρει», όχι εντελώς. Αποτυπώνοντας αυτό το κλίμα, η «Liberation» τιτλοφορεί κάτω από τη φωτογραφία του προέδρου: «Σας κατάλαβα- λίγο». Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα εξηγεί ότι «για μια ακόμα φορά τα ‘Κίτρινα Γιλέκα’ θα διαπιστώσουν ότι η άρχουσα τάξη έχει ξεφύγει από κάθε θυσία». «Ο Μακρόν κάνει παραχωρήσεις στα Κίτρινα Γιλέκα, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση (στην πολιτική του), γράφει η «Le Monde», στο ίδιο… εκδοτικό μήκος. «Αγοραστική δύναμη, εθνική συζήτηση, νέο συμβόλαιο-Μακρόν» γράφει η Figaro, που θεωρεί ότι πλέον «η λογική απαιτεί να βγάλουν τα γιλέκα τους οι επαναστατημένοι».

T

«Λογική»; Εξαρτάται πώς το ερμηνεύει ο καθένας. Πάντως, ενώ οι αγορές παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις παροχές Μακρόν, τα νέα μέτρα αλλά και το mea culpa του Γάλλου προέδρου, τα «Κίτρινα Γιλέκα» φέρονται ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, εκδηλώνονται φόβοι για «διαδηλώσεις υψηλού κινδύνου το Σάββατο», όπως έχει διαρρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βέβαιο είναι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα «Κίτρινα Γιλέκα» δραστηριοποιούνται σε τοπικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν με ποιους τρόπους διαμαρτυρίας θα επανέλθουν στους δρόμους, με επίκεντρο το Παρίσι. Ήδη έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα για αυτό το θέμα στο Ίντερνετ, το οποίο έχει συγκεντρώσει πολλές θετικές απόψεις για συνέχιση της διαμαρτυρίας – και, μάλιστα, να είναι πιο ηχηρή.

Πιο ηχηρή; Το προηγούμενο Σάββατο 31.000 διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους, υπήρξε ένταση, έγιναν καταστροφές και λεηλασίες σε καταστήματα. Η Αστυνομία έριξε -τις περισσότερες φορές, «τυφλά» προς το πλήθος- πλαστικές σφαίρες, ενώ έκανε  1.000 προσαγωγές και περισσότεροι από 720 άνθρωποι βρέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, θα γνωρίζουμε τι θα προγραμματιστεί από τα «Κίτρινα Γιλέκα» για το ερχόμενο Σάββατο. Αλλά δεν χρειάζεται ούτε ένα λεπτό για να δούμε το προφανές: είναι εμφανές, άλλωστε, ότι η έκταση των κινητοποιήσεων, η κοινωνική κατακραυγή και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχουν συνθλίψει την πολιτική εικόνα του Εμανουέλ Μακρόν.

ΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόν«Κίτρινα γιλέκα»