Κόσμος|01.04.2020 13:12

Κορονοϊός - Τουρκία: Αντι-Ερντογανική εκστρατεία μετά την έκκληση για έρανο

Μαρία Ζαχαράκη

Μία μεγάλη διαδικτυακή «αντι-Ερντογανική» εκστρατεία έχει ξεκινήσει στην Τουρκία εδώ και 24 ώρες μετά την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν για δημιουργία ταμείου βοηθείας υπέρ των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος της χώρας κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι επικριτές της «Εκστρατείας Εθνικής Αλληλεγγύης» που κήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος, μέσω του hashtag στο Twitter #ZırnıkYok, «Δεν υπάρχει δεκάρα» στα ελληνικά, κατηγορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον πολυέξοδο τρόπο ζωής του, επειδή δεν προσφέρει περισσότερα από τα δικά του έσοδα στην εκστρατεία και βασίζεται σε δημόσιες δωρεές.

Το hashtag δημιούργησε ο Τούρκος δημοσιογράφος, Χακάν Γκιούλσεβέν, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά.

«Πούλησε το παλάτι σου και ζήσε με τιμή», έγραψε ένας χρήστης του Twitter, αναφερόμενος στο πολυτελές 1150 δωματίων προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν, που κοστίζει 615 εκατομμύρια δολάρια.

T

Από τα βέλη των επικριτών του Ερντογάν δεν ξέφυγε ούτε η σύζυγός του Εμινέ.

«Αν η κυρία Εμινέ Ερντογάν δωρίσει αυτή την τσάντα, τότε θα κάνω κι εγώ δωρεά», έγραψε άλλος, αναρτώντας φωτογραφία της πρώτης κυρίας της Τουρκίας με την τσάντα Hermes, αξίας 50 χιλιάδων δολαρίων.

T

Ο Ερντογάν δέχεται έντονη κριτική και για την υποστήριξη που έστειλε σε χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, με πολλοί να λένε ότι η βοήθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση της μάχης της Τουρκίας εναντίον του COVID-19.

Ένας άλλος χρήστης του Twitter ανήρτησε μια παλιά προειδοποίηση της αστυνομίας, που συνιστούσε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί απέναντι σε απατεώνες που προσποιούνται τους κυβερνητικούς αξιωματούχος για να αποσπούν χρήματα από τα θύματά τους.

T

Μεγάλες τουρκικές εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ της Τουρκίας, Türk Telekom, ή εταιρεία ενέργειας BOTAŞ, ανακοίνωσαν μεγάλες δωρεές στην κυβερνητική εκστρατεία.

«Η BOTAŞ σχεδιάζει να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων της για να ανταπεξέλθει στη δωρεά», καταγγέλλει η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σερά Καντιγκίλ, αναρτώντας σχετικό μήνυμα της εταιρείας προς τους υπαλλήλους της. Η βουλευτής προτρέπει μάλιστα τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε καταγγελία, αν αρνηθούν να συμμετάσχουν με το μισθό τους στην εκστρατεία και τους θέσουν σε μαύρη λίστα.

T

Ο Τούρκος σχεδιαστής μόδας, ο οποίος έχει διωχθεί στο παρελθόν για την κριτική του προς την κυβέρνηση Ερντογάν, Μπαρμπαρός Σανάλ, ανήρτησε φωτογραφία του κάνοντας αέρα με εκατόλιρα και γελώντας ειρωνικά, την ώρα που απολαμβάνει ένα δείπνο σε εστιατόριο.

T

ΤουρκίαΚορονοϊόςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν