Κόσμος | 01.04.2020 12:41

Κορονοϊός - Γουχάν: Τα κρούσματα μπορεί να είναι αστρονομικά περισσότερα

Newsroom

Ο αριθμός των νεκρών και, βασικά, των κρουσμάτων της Γουχάν από κορονοϊό θα μπορούσε να είναι… αστρονομικά υψηλότερος από όσους έχει δηλώσει η κυβέρνηση της Κίνας, όπως έγραψε το reuters.com.

Περίπου μια εβδομάδα έχει περάσει από τότε που έχει αναφερθεί ένα νέο κρούσμα του νέου κορον0ϊού σε αυτή την κινεζική πόλη, από όπου η επιδημία έγινε πανδημία και άρχισε να σαρώνει τον πλανήτη. Όμως, σύμφωνα με το businessinsider ορισμένοι κάτοικοι της Γουχάν πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν υπολογίσει με ακρίβεια τον αριθμό των θανάτων και των κρουσμάτων από τον κορονοϊό και, φυσικά, τα κρούσματα. Και δεν είναι οι μόνοι που πιστεύουν κάτι τέτοιο…

Σύμφωνα με την dailymail’ της Κυριακής, η βρετανική κυβέρνηση είναι εξαγριωμένη με την Κίνα, κατηγορώντας την ότι απέκρυψε τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων. Η εφημερίδα, η οποία βασίστηκε σε ανώνυμες πηγές, έγραψε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει υποβαθμίσει τον αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορονοϊού «κατά 15 έως 40 φορές».

Ετσι κι αλλιώς, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν πει, εδώ και μήνες, ότι ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων COVID-19 -σε παγκόσμιο επίπεδο- είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος από τον αριθμό των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν επισήμως. Μερικοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτώματα ή δεν μπορούν να κάνουν τεστ, οπότε δεν συμμετέχουν στην επίσημη, παγκόσμια καταμέτρηση. Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση των κινεζικών αρχών να απομονώσουν τελείως την πόλη Γουχάν, πριν από δύο μήνες, απέτρεψε άλλα 700.000 επιπλέον κρούσματα, όπως δηλώνουν οι ερευνητές. Αλλά πόσα, για λόγους πολιτικής στρατηγικής, αποκρύφτηκαν σκοπίμως;  

Το βέβαιο είναι ότι τα δραστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν τις 50 πρώτες ημέρες της επιδημίας επέτρεψαν σε άλλες πόλεις στη χώρα να προλάβουν την κρίση και να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της επιδημίας, αναλύουν ερευνητές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Την 50ή ημέρα της πανδημίας - στις 19 Φεβρουαρίου - υπήρχαν επίσημα δηλωμένα 30.000 κρούσματα στην Κίνα, αναφέρει ο Κρίστοφερ Ντάι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. «Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι χωρίς την απαγόρευση εξόδου από την Γουχάν και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνική εμβέλεια, θα υπήρχαν περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 εκείνη τη ημέρα εκτός των ορίων της Γουχάν», διευκρινίζει σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα μέτρα αυτά επέτρεψαν να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, «εμποδίζοντας την επαφή μεταξύ των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό και των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου».

Για να ερευνήσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυρίως δεδομένα γεωεντοπισμού από τα κινητά τηλέφωνα. Η περίοδος που μελετήθηκε συνέπιπτε κυρίως με την Πρωτοχρονιά του σεληνιακού έτους, τη μεγαλύτερη γιορτή της χώρας που κατά παράδοση δίνει την ευκαιρία για τεράστιες μετακινήσεις σε όλη την Κίνα. Με τις πληροφορίες από τα κινητά τηλέφωνα, οι επιστήμονες συνέκριναν τις μετακινήσεις από και προς την Γουχάν με αυτές των δύο προηγούμενων ετών.

«Οι αναλύσεις έδειξαν δραστική μείωση των μετακινήσεων μετά την ταξιδιωτική απαγόρευση που θεσπίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020. Με τα δεδομένα αυτά, μπορέσαμε να υπολογίσουμε τη δυνητική μείωση των κρουσμάτων σχετιζόμενων με την Γουχάν σε άλλες πόλεις της Κίνας», εξήγησε ο 'Οταρ Μπιόρνσταντ, άλλος συντάκτης της μελέτης.

Το ζήτημα είναι ότι η Γη δεν σταματά να φοβάται. «Νικήθηκε» ο κορονοϊός στην Κίνα ή στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση μέσω Κινέζων οι οποίοι νοσούν -δίχως να το ξέρουν- θα φύγουν από τις πόλεις που έχουν πληγεί και θα διασπείρουν τον ιό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη; Αυτό, μένει να απαντηθεί στο επόμενο διάστημα. Αλλά όλοι τρέμουμε τις αληθινές απαντήσεις…

ΓουχάνΚίνακρούσματαΚορονοϊόςνεκροί