Κόσμος|12.12.2018 08:47

Στρασβούργο: Τρομοκρατική επίθεση - Τρεις νεκροί, 17 τραυματίες

Newsroom

Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, στη Γαλλία, σύμφωνα με μαρτυρίες. Η επίθεση έχει γίνει σε εστιατόριο και ανάμεσα στους εγκλωβισμένους είναι Έλληνας Ευρωβουλευτής, πιθανότατα ο Νίκος Ανδρουλάκης της «Ελιάς». Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος, αλλά και 20 ακόμη άτομα είναι σε ασφαλές μέρος, κατόπιν οδηγιών της Αστυνομίας.

Πηγές στη Le Monde αναφέρουν ότι ο δράστης είναι Γάλλος πολίτης, 29 ετών και έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είναι γνωστός στις Αρχές και βρισκόταν στις λίστες με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Ο δράστης είναι ταμπουρωμένος στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση και πιθανότατα είναι τραυματισμένος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο 29χρονος δράστης κρύβεται σε πολυκατοικία με τις Αρχές να του φωνάζουν να παραδοθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία έκανε έρευνες στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και χειροβομβίδες. Ο δράστης φέρεται, μάλιστα, να διέφυγε και από αστυνομικό έλεγχο κατά τις πρωινές ώρες. 

Υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγραψε στο Twitter πως η Αστυνομία έχει αποκλείσει την πλατεία Κλεμπέρ και άλλα μέρη του κέντρου της πόλης για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική του Στρασβούργου, υπάρχουν τρεις νεκροί και 17 τραυματίες. Μέχρι τώρα, πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας κάνει λόγο για δύο νεκρούς και επτά με οκτώ τραυματίες. Την έρευνα για την αποψινή επίθεση αναλαμβάνει η εισαγγελία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Παρισιού.

LIVE εικόνα από το Στρασβούργο

Ο ευρωβουλευτής που βρίσκεται στο Στρασβούργο εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εστιατόριο. Μάλιστα, τράβηξε φωτογραφία, την οποία δημοσίευσε στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter. 

T

Μήνυμα στο Twitter της δημοσίευσε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία βρίσκεται με τους συνεργάτες της στο Στρασβούργο.  

T

Όπως τονίζει στο ethnos.gr ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, οι Αρχές έχουν αποκλείσει το κέντρο της περιοχής. Αποκλεισμένο, επίσης, είναι και το ευρωκοινοβούλιο και οι Αρχές έχουν δώσει την εντολή να μην βγει κανείς έξω από αυτό. «Δεν μας αφήνουν να βγούμε από το ευρωκοινοβούλιο. Είναι τα πάντα αποκλεισμένα», λέει στο ethnos.gr ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσιογράφος του OPEN TV και του Έθνους Μαρία Ψαρά είναι, επίσης, αποκλεισμένη στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ σύμφωνα με πολίτες που ζουν στο Στρασβούργο, η Αστυνομία έχει αποκλείσει όλη την περιοχή. «Δεν μπορούμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Οι Αρχές έχουν αποκλείσει τα πάντα», αναφέρουν κάτοικοι. 

Στο Στρασβούργο βρίσκεται και ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος. Μετά την επίθεση, δημοσίευσε στο twitter του το εξής μήνυμα:

T

Από την πλευρά του, ο Emmanuel Foulon, από το γραφείο Τύπου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έγραψε ότι υπήρχε πανικός στο κέντρο μετά από τους ήχους πυροβολισμών και ότι ένοπλοι αστυνομικοί έτρεχαν στους δρόμους της πόλης. Ο ίδιος έχει μιλήσει στο Twitter συνιστώντας σε όλους να προσέχουν και να μάθει η οικογένειά του ότι ζει. 

T

Στους δρόμους του Στρασβούργου έχει βγει και ο στρατός, ο οποίος οπλισμένος είναι σε θέση μάχης. Η δημαρχία του Στρασβούργου καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμένουν στα σπίτια τους. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό για τη δημόσια ασφάλεια. Στο Στρασβούργο σπεύδει άμεσα και ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ. 

Πριν από λίγη ώρα έδωσε ζωντανή εικόνα από το ευρωκοινοβούλιο και ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου

T
T
T

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καταδικάζει την επίθεση και επισημαίνει ότι «η σκέψη μας είναι στο Στρασβούργο». 

T

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Για «πολλούς πυροβολισμούς» σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλειστήκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα», είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του «αρχικά δεν είδα τίποτα», είπε. «Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες», είπε ο μάρτυρας.

επίθεση ΣτρασβούργοΣτρασβούργο