Κόσμος|12.12.2018 09:28

Στρασβούργο: Τρομοκρατική επίθεση με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες (vids)

Newsroom

Πυροβολισμοί με τρεις νεκρούς και 17 τραυματίες σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο του Στρασβούργου, σε χριστουγεννιάτικη αγορά, προκαλώντας την κινητοποίηση των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε εξαρχής ως «τρομοκρατικό», από τον εκπρόσωπο των γαλλικών αρχών ασφαλείας, καθώς ο ύποπτος δράστης βρισκόταν στη λίστα με τους υποψήφιους για τρομοκρατικό χτύπημα, την οποία διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες. Ως τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίστηκε τόσο από την Αστυνομία, όσο και από τη νομαρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο δράστης είναι ένας 29χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές, ο 29χρονος διέφυγε τις πρωινές ώρες της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια εισβολής της Αστυνομίας στο διαμέρισμά του. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και χειροβομβίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος ύποπτος διέφυγε έχοντας όπλα στην κατοχή του. Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούσε υπόθεση ληστείας.

Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον ατόμων στην πλατεία Κλεμπέρ, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ψαρά. Ένα από τα θύματά του επιβεβαιώθηκε ότι είναι τουρίστας, ο οποίος δέχθηκε σφαίρα στο στομάχι και εξέπνευσε. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός της ειδικής ομάδας κρούσης Sentinelle, με μέλη της οποίας συναντήθηκε ο δράστης και αντάλλαξε πυροβολισμούς. Από τους 17 τραυματίες, οι επτά αναφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση και οι υπόλοιποι φέρεται ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ενόπλου, τον οποίο φέρεται να έχει ταυτοποιήσει, ενώ σε φωτογραφίες που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί διακρίνονται να ανταλλάσουν πυροβολισμούς, ενώ καλύπτονται σε κτίρια.

Η γαλλική αστυνομία παγίδευσε τον δράστη της επίθεσης, ενώ άνδρες των γαλλικών αρχών αντάλλασσαν πυρά μαζί του, όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Προτού τραπεί σε φυγή, ο δράστης τραυματίστηκε από τα πυρά μιας περιπόλου του Στρατού.

Το περιστατικό συνέβη στο κέντρο του Στρασβούργου και μεταξύ των πολιτών που βρίσκονταν εκεί ήταν και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με άλλους τρεις Έλληνες. Η Αστυνομία οδήγησε τον ίδιο -μαζί με περίπου 30 άτομα, συνολικά- στο πίσω μέρος μιας καφετέριας και παρέμειναν εκεί με κλειστά όλα τα φώτα. Μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη βρίσκονταν άλλοι τρεις Έλληνες - όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Στην ίδια περιοχή βρισκόταν και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος, όπως δήλωσε στο ethnos.gr, πρόλαβε να αποχωρήσει πρoτού αποκλειστούν οι δρόμοι από την Αστυνομία.

Για λόγους ασφαλείας, η Αστυνομία έδωσε εντολή να παραμείνει κλειστό το ευρωκοινοβούλιο, παρ' ότι το κτίριο βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από το περιστατικό.

O Στέλιος Κούλογλου περιέγραψε πώς έκλεισαν οι πόρτες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για λόγους ασφαλείας.

T

Για λόγους ασφαλείας, επίσης, η Αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράστη. Ειδικότερα, η γαλλική αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής Neudοrf και γύρω από το Πάρκο του Αστεριού να παραμείνουν περιορισμένοι στις οικίες τους και να αποφύγουν την έξοδο σε μπαλκόνια ή να βρίσκονται κοντά σε παράθυρα, καθώς διεξαγόταν η επιχείρηση.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για έναν ένοπλο, ο οποίος πυροβόλησε αρχικώς δύο άτομα και αμέσως διέφυγε μέσω των στενών, ανοίγοντας πυρ για μία ακόμη φορά. Άλλες πηγές, ωστόσο, ανέφεραν πυροβολισμούς σε πολλά σημεία της πόλης, ενδεχομένως και από διαφορετικά άτομα.

T

Η κατάσταση κρίθηκε σοβαρή από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, έδωσε εντολή να μεταβεί άμεσα στο Στρασβούργο ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ. Εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο της επιχείρησης.

Νωρίτερα, άλλη πηγή προσκείμενη στην Αστυνομία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη «ανταλλαγή πυρών στη συνοικία» όπου «είχε περιοριστεί» ο ύποπτος, ενώ είχε δώσει έναν χαμηλότερο απολογισμό θυμάτων - 2 νεκρούς και 11 τραυματίες, 7 σε σοβαρή κατάσταση και 4 ελαφρύτερα τραυματίες.

Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, ενεργοποίησε το διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσεων, όπως ανακοίνωσε το Ματινιόν.

τρομοκρατική επίθεσηΣτρασβούργοεπίθεση Στρασβούργο