Κόσμος|02.04.2020 15:32

Τουρκία: 80 εκατ. ευρώ -μέχρι στιγμής- από την εκστρατεία αλληλεγγύης

Μαρία Ζαχαράκη

Περίπου 80 εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από την εκστρατεία Εθνικής Αλληλεγγύης που κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως βοήθεια στις χαμηλού εισοδήματος οικογένειες εν μέσω κορονοϊού κι έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την τουρκική κοινωνία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και δη τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας έχει φουντώσει ενώ σήμερα 11 δήμαρχοι αντίστοιχων μητροπολιτικών δήμων στην Τουρκία υπέγραψαν μία κοινή διακήρυξη ζητώντας από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να συνεχίσουν παράλληλα και τη δική τους εκστρατεία εράνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Όλες οι εκστρατείες του δήμου απαγορεύτηκαν με εντολή του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, προχθές Τρίτη, με το αιτιολογικό ότι οι δήμοι θα πρέπει να λαμβάνουν πλέον σχετική άδεια από τις κατά τόπους νομαρχίες.

Οι δήμοι, σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν άδεια για τη συλλογή βοήθειας, αλλά όχι στο να λαμβάνουν δωρεές.

«Ενώ είναι τελείως νόμιμο οι δήμοι να λαμβάνουν δωρεές, δεν ωφελεί το υπουργείο Εσωτερικών να μπλοκάρει μία πρακτική που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι δήμοι ενισχύοντας το καθεστώς παροχής βοήθειας σε πολίτες που το έχουν ανάγκη», αναφέρει η διακήρυξη των 11 δήμων.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επανέλαβε και σήμερα πάντως την έκκληση για απαγόρευση της κυκλοφορίας στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας και καθιστούν την Πόλη την πιο επιρρεπή να εξαπλωθεί ραγδαία ο κορονοϊός.

«Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε σημειώσει κι εμείς ότι το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία είναι η Κωνσταντινούπολη, με το 60% των κρουσμάτων να καταγράφονται εδώ. Επαναλαμβάνω το αίτημά μου να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κωνσταντινούπολη το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας κατά την ενημέρωση, που παρείχε χθες (1η Απριλίου) για την πορεία της επιδημίας στην Τουρκία, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη γεωγραφική κατανομή του κορονοϊού. Ο Φαχρετίν Κοτζά είπε ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί και στις 81 επαρχίες της χώρας, αλλά το 60% των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό  κανάλι FOX TV, στις 30 Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, είχε εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη και είχε επισημάνει ότι «η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κάτω από τη μεγαλύτερη απειλή».

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚορονοϊός