Κόσμος|03.04.2020 17:00

Κορονοϊός: Απαλλαγή από δασμούς και ΦΠΑ ιατρικών προϊόντων για τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Μαρία Ψαρά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στα κράτη μέλη της να αναστείλουν τους δασμούς, τους φόρους και το ΦΠΑ για τον ιατρικό εξοπλισμό που απαιτείται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα αιτήματα όλων των χωρών της Ε.Ε. να παραιτηθούν από το φόρο σε προϊόντα όπως οι μάσκες, δοκιμαστικά κιτ και αναπνευστήρες. Ισχύει και για τα προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Θα ισχύει αναδρομικά από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Ιουλίου, με δυνατότητα παράτασης. «Αυτό θα διευκολύνει οικονομικά την απόκτηση του ιατρικού  εξοπλισμού που χρειάζονται απεγνωσμένα οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι ασθενείς», σημειώνει η Κομισιόν. 

Οι χώρες της Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο εκμεταλλεύονται μια ευρωπαϊκή τελωνειακή νομοθεσία που επιτρέπει την απαλλαγή των φόρων για «περιπτώσεις καταστροφών». Η νομοθεσία της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ έχει επίσης παρόμοια δυνατότητα. 

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε πολλά μέτρα που έχει ήδη λάβει η Κομισιόν, ένα από τα οποία είναι ο περιορισμός των εξαγωγών ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού εκτός της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚορονοϊόςαναστολή ΦΠΑ