Κόσμος|04.04.2020 13:04

O παγκόσμιος πόλεμος της μάσκας, ιστορίες συνωμοσίας και πειρατείας εν μέσω της πανδημίας

Κώστας Ασημακόπουλος

Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος του Χόλιγουντ δεν θα μπορούσε να προβλέψει το ντόμινο των εξελίξεων που προκαλούνται από την πανδημία του CONVID-19. Μετά την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ τα δεδομένα αλλάζουν - δυστυχώς προς το χειρότερο - όχι μόνο για την υπερδύναμη του πλανήτη αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης απέναντι στον αόρατο εχθρό.

Όλοι περιμένουν με αγωνία την παραγωγή ιατρικών υλικών και προϊόντων προστασίας από τον CONVID-19 που πλέον κατά μεγάλο ποσοστό παράγονται στα εργοστάσια της Κίνας που επανεκκίνησαν την παραγωγή τους μετά την τρίμηνη καραντίνα, όμως, οι αυξημένες ανάγκες των ΗΠΑ άλλαξαν τα δεδομένα προκαλώντας αντιδράσεις, τριβές και διπλωματικές συγκρούσεις.

Τα αεροπλάνα άλλαξαν πορεία για ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έδωσε εντολή να αγοραστούν με κάθε κόστος και σε οποιαδήποτε τιμή όλα τα διαθέσιμα ιατρικά υλικά και να κατευθυνθούν προς τις ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στην Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία που μαστίζονται από τον CONVID-19 και περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» τα αναλώσιμα υλικά. Όλα αυτά εν μέσω καταγγελιών πως το τελευταίο 48ωρο κατασχέθηκαν ή άλλαξαν πορεία και κατέληξαν στις ΗΠΑ πολλές φορτωτικές με τόνους ιατρικών υλικών που προορίζονταν για την Ευρώπη.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ακούστηκαν οι πρώτες φωνές από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία σχετικά με την τύχη που είχαν υλικά που είχαν παραγγελθεί από την Κίνα κι ενώ ήταν καθ΄οδόν για τον τόπο προορισμού τους άλλαξαν πορεία και βρέθηκαν στις ΗΠΑ.

«Οι μάσκες της Γαλλίας κατέληξαν στις ΗΠΑ»

«Η Γαλλία αγόρασε 60 εκατομμύρια μάσκες κι ενώ το υλικό ήταν μέσα στο αεροπλάνο σε έδαφος της Κίνας αγοράστηκε από τους Αμερικανούς και πέταξε για τις ΗΠΑ», αποκάλυψε την Τετάρτη ο επικεφαλής της περιοχής Provence Alpes Côte d'Azur (PACA) που είναι και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών της Γαλλίας Renaud Muselier.

Οι δηλώσεις έγιναν στο ρωσικό δίκτυο RT, ενώ η γαλλική εφημερίδα Liberation την επομένη ημέρα δημοσίευσε έρευνα όπου αποδεικνύει πως οι Αμερικανοί «πληρώνουν διπλά και σε μετρητά για να μαζέψουν τα ιατρικά αγαθά από την παγκόσμια αγορά».

«Άγρια Δύση» καταγγέλλει το Βερολίνο

Mεγάλες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και από την Γερμανία με έναν γερουσιαστή του Βερολίνου να δηλώνει πως πρόκειται για «σύγχρονη πειρατεία». Ο Andreas Geisel επιβεβαίωσε την Παρασκευή 3/4 ότι 200.000 μάσκες που παρήχθησαν από την 3Μ βρίσκονταν καθ΄ οδόν από την Κίνα στην Γερμανία αλλά στο αεροδρόμιο της Μπανκόνγκ άλλαξαν κατεύθυνση και πήγαν στις ΗΠΑ. «Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί πράξη σύγχρονης πειρατείας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των διατλαντικών εταίρων ", δήλωσε ο Geisel στην Der Tagesspiegel και περιέγραψε την παγκόσμια αγορά μάσκες ως σενάριο βγαλμένο από την "Άγρια Δύση".

T

Από το Μόντρεαλ βρέθηκαν στο Οχάιο

Την προηγούμενη εβδομάδα, η καναδική εφημερίδα Le Journal de Montreal ανέφερε ότι μια αποστολή 10.000 μασκών που προοριζόταν για το Μόντρεαλ μεταφέρθηκε τελικά στην αμερικανική πολιτεία του Οχάιο. Η ναυτιλιακή εταιρία DHL αργότερα απέδωσε αυτό σε ένα "σφάλμα στον υπολογιστή".

Διαψεύσεις από Αμερικανούς και 3Μ

Η εταιρεία 3Μ αρνήθηκε την κατηγορία πως αλλάζει τον προορισμό του πολύτιμου υλικού μετά και τις απειλές που δέχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε σε μια άλλη γερμανική εφημερίδα ότι η κατηγορία της πειρατείας ήταν «εντελώς λανθασμένη και άστοχη».

Δε μασάει τα λόγια του ο Τραμπ: «Πρώτα η Αμερική»

Πάντως και ο Ντόναλντ Τραμπ το ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του: America First (πρώτα η Αμερική). Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κίνα αλλά και προς της αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα πως θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις ΗΠΑ. Μάλιστα μόλις πριν λίγες ώρες ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κολοσσό 3Μ να δώσει προτεραιότητα στις ΗΠΑ απειλώντας την με κυρώσεις και πρόστιμα. «Χτυπήσαμε την 3Μ με σκληρά σήμερα, αφού είδαμε τι κάνουν με τις μάσκες τους σε όλη τη διαδρομή. Ήταν μεγάλη έκπληξη για πολλούς στην κυβέρνηση ως προς το τι κάνουν - θα έχουν ένα μεγάλο τίμημα για να πληρώσουν!», ανέφερε ο Τραμπ. Δείτε την ανάρτηση:

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

Το εντυπωσιακό είναι πως οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δικά της αποθέματα εις βάρος συμμάχων ή γειτόνων της. Πρόσφατη είναι η καταγγελία της Ιταλίας σε βάρος τόσο της Γερμανίας όσο και της Τουρκίας επειδή απαγόρευσαν τις εξαγωγές και κατακράτησαν ιατρικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων μασκών, γυαλιών και γαντιών. Ανάλογη καταγγελία προς την Γερμανία υπήρξε και από ελληνικό φορέα για δέσμευση ιατρικού υλικού που προορίζονταν για την Ελλάδα, ενώ πολλές χώρες είναι σε κατάσταση αναμονής ιατρικού υλικού και αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις. Μεταξύ αυτών είναι και το Ιράν που υποφέρει από το εμπάργκο των οικονομικών και άλλων εμπορικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Το σίγουρο είναι πως όσο ο κορονοϊός απλώνει τα πλοκάμια του, τόσο θα δοκιμάζονται οι σχέσεις και οι συμμαχίες των χωρών και σίγουρα πολλά από όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο θα αποκαλυφθούν μετά το τέλος της κρίσης και ίσως διαμορφώσουν νέες συμμαχίες.

ιατρικές μάσκεςΓαλλίαΚορονοϊόςΗνωμένες Πολιτείες