Κόσμος|05.04.2020 21:41

Drive in λειτουργίες, social distancing στις εκκλησίες και η μοναξιά του Πάπα

Γιάννης Σκόκας

Η ανθρωπότητα περνάει δύσκολες ώρες λόγω της θανατηφόρας απειλής του κορονοϊού. Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας και οι εικόνες απ' όλο τον κόσμο μοιάζουν βγαλμένες από φουτουριστικές χολιγουντιανές υπερπαραγωγές. Κι όμως πρόκειται για την πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι, οι οποίοι σε καιρούς χαλεπούς στρέφονται προς τον Θεό ζητώντας ελεημοσύνη...

Η μάχη για τη ζωή είναι καθημερινή και οι φωτογραφίες που έρχονται μέσω του πρακτορείου Associated Press δείχνουν πόσο έχουν επηρεαστεί οι ζωές των ανθρώπων, οι οποίοι ανήμποροι μπροστά στην αόρατη απειλή καταφεύγουν στην πίστη και στον Θεό. Ανδρες και γυναίκες όλων των θρησκειών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου προσεύχονται για υγεία κι ένα καλύτερο αύριο...

Βατικανό

(AP)

Η μοναξιά του Πάπα Φραγκίσκου! Ο ποντίφικας τελεί τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων για τους καθολικούς, στον ερμητικά άδειο καθεδρικό του Αγίου Πέτρου. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο κεντρικός ναός στο Βατικανό είναι ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο, ενώ και στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, συρρέουν χιλιάδες πιστοί απ' όλο τον πλανήτη.

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

(AP)

Ο Ναός του Πανάγιου Τάφου στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ είναι κλειστός λόγω των μέτρων που έχει λάβει η ισραηλινή κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού. Η λειτουργία δεν τελέστηκε αλλά δύο πιστές γυναίκες προσεύχονται ευλαβικά στην είσοδο του Ναού της Αναστάσεως.

Κατμαντού, Νεπάλ

(AP)

Ενας ιερέας στην Κατμαντού του Νεπάλ, φορώντας μάσκα, πραγματοποιεί την βραδινή προσευχή στον ερημωμένο ναό Πασουπατινάτ, λόγω του lockdown. Στο ίδιο σημείο κάθε βράδυ, μέχρι πρότινος, συγκεντρώνονταν εκατοντάδες άτομα για να προσευχηθούν.

Σεούλ, Νότια Κορέα

(AP)

Η ανάγκη για προσευχή αλλά και η αναγκαιότητα για να τηρούνται οι αποστάσεις οδήγησε τη χριστιανική εκκλησία της Νότιας Κορέας σε μια drive-in τέλεση λειτουργίας σε έναν υπαίθριο χώρο!

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

(AP)

Δύο ιμάμηδες στην Κωνσταντινούπολη προσεύχονται σε άδειο τζαμί της πόλης. Οπως ζητήθηκε από τους ιμάμηδες σ' ολόκληρη την Τουρκία, μετά την πέμπτη και τελευταία προσευχή της ημέρας, θα προσεύχονται μια ακόμη φορά ζητώντας τη βοήθεια και την προστασία του Θεού για τον κορονοϊό.

Ρώμη, Ιταλία

(AP)

Μία πιστή έχει βγει στο μπαλκόνι της και παρακολουθεί τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων από τους ιερείς της εκκλησίας San Pio X στη Ρώμη. Υπο άλλες συνθήκες η λειτουργία θα γινόταν στο εσωτερικό του ναού με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται. Ωστόσο, οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές για το κοινό στην Ιταλία.

Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία

(AP)

Το εκκλησίασμα προσεύχεται και παράλληλα εξασκείται στο social distancing κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της ορθόδοξης εκκλησίας στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Μανίλα, Φιλιππίνες

(AP)

Δύο ιερείς φορώντας μάσκες και κρατώντας ένα Εξαπτέρυγο, περιφέρονται στους δρόμους της Μανίλα στις Φιλιππίνες πάνω σε μια καρότσα δίνοντας την ευκαιρία στους πιστούς να προσκυνήσουν. Οι ναοί στις Φιλιππίνες είναι κλειστοί και τούτη η Κυριακή των Βαΐων δεν μοιάζει σε τίποτα με τις προηγούμενες.

Μαδρίτη, Ισπανία

Η λειτουργία στις μέρες του κορονοϊού. Αδειες εκκλησίες με τους πιστούς να παρακολουθούν μέσω live streaming από τα σπίτια τους. Ο ναός Jesus de Medinaceli στη Μαδρίτη θα ήταν κατάμεστος για τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων...

Βερολίνο, Γερμανία

(AP)

Λίγοι πιστοί τηρούν ευλαβικά τις αποστάσεις κατά την κυριακάτικη λειτουργία στην καθολική εκκλησία St. Afra στο Βερολίνο. Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν επιβάλλει lockdown αλλά συμβουλεύουν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μην συναθροίζονται.

Ναός της ΑναστάσεωςΒατικανόκαραντίναsocial distancingΠάπας ΦραγκίσκοςΚορονοϊός