Κόσμος|06.04.2020 19:04

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη Μισέλ, Σεντένο, Φον ντερ Λάιεν και Λαγκάρντ

Μαρία Ψαρά

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η νέα τηλεδιάσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενόψει του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τηλε-συνεδρίαση του Euro Working Group, το οποίο προέκρινε μια συνδυαστική λύση για τη χρηματοδότηση των μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας, αλλά όχι κορονοομόλογο.

Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται πως συμφώνησαν καταρχάς στη χρήση μεταξύ άλλων της δανειοδοτικής ικανότητας του ESM, η οποία εξασφαλίζει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και, στη βάση της νέας συμφωνίας, τυπικούς μόνο όρους.

Στη λίστα των προτάσεων που συντάχθηκε από το EWG, οι Υπουργοί Οικονομικών καλούνται αύριο να αποφασίσουν μια λύση-πακέτο που θα περιέχει τόσο την πρόσβαση στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, ύψους 100 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση 25 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ, η οποία θα κινητοποίησει επενδύσεις 200 δισ. ευρώ, την ανακακατανομή των 37 δισ. ευρώ από τον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό, την υπόσχεση για αναπτυξιακό επόμενο ΠΔΠ 2021-2027 και τέλος θα καταγράφει τη δυνατότητα δανειοδότησης των Κρατών από τον ESM με προνομοιακούς όρους και προϋποθέσεις (ECCL με ειδική αιρεσιμότητα). Στη λίστα υπάρχει αναφορά τόσο στο γαλλικό, οσο και το ολλανδικό σχέδιο για δημιουργία νέου Ταμείου. Λέξη λοιπόν για το κορονοομόλογο, που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να προκρίνεται ως λύση. Τις τελικές αποφάσεις ωστόσο θα λάβουν οι Υπουργοί.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, πρόθεση όλων είναι τα δάνεια να μη συνοδεύονται από προγράμματα με προαπαιτούμενα, αλλά με τη γενική δέσμευση να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως προς το βήμα προσαρμογής, όταν επανέλθει η σταθερότητα και ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας έχει επιτευχθεί.

ΚορονοϊόςEuroworking GroupEurogroup