Κόσμος|12.12.2018 16:11

Αίγυπτος: Απαγορεύουν τα κίτρινα γιλέκα με τον φόβο εξέγερσης

Newsroom

Οι ιστορικές στιγμές που ζει η Γαλλία με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν το παράδειγμα, έχουν προκαλέσει ανησυχία και φόβο στην κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία απαγορεύει τις πωλήσεις κίτρινων γιλέκων, με τον φόβο «μετάδοσης» της εξέγερσης. 

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι Αρχές της Αιγύπτου έχουν δώσει «υπογείως» οδηγίες προς τα σχετικά καταστήματα προκειμένου να αποσύρουν από τις βιτρίνες τους τα κίτρινα γιλέκα, την «πηγή του κακού» των κινητοποιήσεων στη Γαλλία! Το AP κάνει λόγο για συνολικά 12 καταστήματα που έχουν δεχθεί σχετική εντολή, ενώ τα έξι από αυτά που βρίσκονται στο Κάιρο ενημερώνουν τους πελάτες ότι δεν πωλούν πλέον κίτρινα γιλέκα. 

Εργαζόμενοι στα εν λόγω καταστήματα, μιλώντας σε δημοσιογράφο του AP, παραδέχθηκαν ότι έχουν λάβει εντολή από την αστυνομία να μην πουλάνε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων απειλήθηκαν με διώξεις, σε περίπτωση που πουλήσουν κίτρινα γιλέκα σε άτομα ή επιχειρήσεις που δεν αποδεικνύουν, εγγράφως, ότι επιθυμούν την αγορά αυστηρά για επαγγελματικούς λόγους.

Οι κινήσεις αυτές των Αιγυπτιακών Αρχών έχουν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 25 Ιανουαρίου είναι η επέτειος των γεγονότων στην πλατεία Ταχρίρ το 2011. 

Αίγυπτοςαπαγόρευσηκίτρινα γιλέκα