Κόσμος|10.04.2020 15:58

Γάλλος γιατρός: 10.000 ΜΕΘ και δεν φτάνουν - Είμαστε σαν χώρα του τρίτου κόσμου

Newsroom

«Είναι μία καταστροφή για εμάς επειδή εργαζόμαστε κάτω από άθλιες συνθήκες που δεν αρμόζουν σε μία πλούσια και ανεπτυγμένη χώρα όπως η Γαλλία. Αισθανόμαστε ότι ήμαστε χώρα τρίτου κόσμου». Με αυτά τα λόγια ο Κριστόφ Προυντόμ, που είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους γιατρούς στη χώρα και ρίχνεται από τους πρώτους στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό περιγράφει στο Open TV τις δραματικές στιγμές που βιώνουν τα γαλλικα νοσοκομεία. 

Παράλληλα στέλνει το δικό του μήνυμα στην Ελλάδα λέγοντας ότι «πρέπει να φτιάξουμε από την αρχή μια άλλη αλληλέγγυα Ευρώπη ώστε αυτό που έζησαν από την κρίση να μην επαναληφθεί»  «Ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοσοκομείων σήμερα στη Γαλλία, όπως για παράδειγμα στο Λυών, προχωράει σε πλύση προστατευτικών υλικών μίας χρήσης λόγω τεράστιας έλλειψης. Επίσης αλλάζουν στολές και αναγκάζονται να φορούν πλαστικές σακούλες σκουπιδιών» τονίζει ο γιατρός.

Στο μεταξύ οι ελλείψεις κρεβατιών στις ΜΕΘ είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την έκτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. «Αρχικά η Γαλλία διέθετε 5.000 κλίνες στις ΜΕΘ. Σήμερα μετά από πολλές δυσκολίες έχουμε κάτι περισσότερο από 10.000 και απαιτούνται τουλάχιστον 15.000» αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα προειδοποιεί ότι το γαλλικό σύστημα υγείας θα καταρρεύσει εάν ο κορονοϊός ξεφύγει και εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια. «Σήμερα δύο μόλις περιοχές της χώρας έχουν πληγεί σημαντικά. Εάν το σύνολο της χώρας νοσήσει μαζικά, δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την πανδημία χωρίς τη συνδρομή επιπλέον υλικών και προσωπικού». 

Ο Γάλλος γιατρός πιστεύει ότι η πανδημία μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια αλληλέγγυα Ευρώπη. «Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι να φτιάξουμε από την αρχή μια άλλη αλληλέγγυα Ευρώπη ώστε αυτό που έζησαν από την κρίση να μην επαναληφθεί» επισημαίνει. Οι γιατροί έκτακτου ανάγκης στη Γαλλία μαζί με χιλιάδες εργαζομένους στο εθνικό σύστημα υγείας βρίσκονται σε απεργία εδώ και ένα χρόνο διεκδικώντας τα απαραίτητα από τη γαλλική κυβέρνηση.

Δείτε τη συνέντευξη στο OPEN TV και τον Γιάννη Χαραμίδη

ΓαλλίανεκροίΚορονοϊός