Κόσμος|10.04.2020 12:50

Γιατρός στη Νέα Υόρκη: «Καταρρέουν» τα νοσοκομεία - Δύσκολα τα πράγματα

Newsroom

O Σέργιος Κολοκοτρώνης είναι καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν γίνει πλέον το επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κατάσταση στη Νέα Υόρκη δεν έχει χαλαρώσει καθόλου, υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά σε όλες τις πολιτείες, «Εδώ στη Νέα Υόρκη μας χτυπάει πάρα πολύ δυνατά, με 80.000 περιπτώσεις μέχρι στιγμής, με περίπου 4.500 θανάτους και εκατοντάδες  νέες περιπτώσεις κάθε μέρα»,αναφέρει.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία αρχίζει να πλησιάζει εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, αναφέρει ο κ. Κολοκοτρώνης. Το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί δεδομένης της κατάστασης και των νέων κρουσμάτων που προστίθενται καθημερινά. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, το σύστημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίσει και τις ασθένειες που ήδη υπάρχουν, χρόνια νοσήματα, ατυχήματα, άλλες νόσους και προετοιμάζονται νοσοκομεία για να δέχονται μόνο τέτοια περιστατικά. Από πλευράς προετοιμασίας και υλικής πρόληψης,  είναι δύσκολα τα πράγματα, λέει ο κ. Κολοκοτρώνης. «Δεν έχουμε την άνεση να χρησιμοποιούμε μια μάσκα ανά ασθενή, διότι δεν είναι αρκετός ο εξοπλισμός», λέει. 

«Τα μέτρα πρόληψης στις ΗΠΑ είναι διαφορετικά από άλλες χώρες και να εξηγήσω ότι όντας μια ομοσπονδιακή δομή πολιτειών, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να έχει μια άποψη για κάποια μέτρα, αλλά στην τελική οι πολιτείες έχουν την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων που αποφασίζουν οι ίδιες ανάλογα με την απειλή που έχουν από την ασθένεια» εξηγεί ο καθηγητής. «Εδώ έχουμε το λεγόμενο shelter in place, το λεγόμενο 'μένουμε στο σπίτι',  αλλά χωρίς απαγόρευση εξόδου και κυκλοφορίας».

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του γιατρού Φάουτσι ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τις χειραψίες, ο κ. Κολοκοτρώνης σχολιάζει ότι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε κοινωνικά τα επόμενα χρόνια. «Αγκαλιές, φιλιά, χειραψίες, συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, συνέδρια, εκπαίδευση, σχολεία, υγεία, όλα θα αλλάξουν και σίγουρα δεν θα είναι πια το ίδιο», ενώ σε ερώτηση για το αν θα κάνουμε καλοκαίρι ανέφερε ότι τα μέτρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο του του Open TV

Νέα ΥόρκηΚορονοϊόςνοσοκομείαΗΠΑ