Κόσμος|13.04.2020 09:46

Apollo 13: Στη δημοσιότητα έγχρωμες εικόνες υψηλής ευκρίνειας μέσα από την καμπίνα

Newsroom

Την συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ιστορική - πλέον - αποστολή Apollo 13 στο διάστημα επέλεξε η NASA για να δώσει στη δημοσιότητα έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας που αποτυπώνουν τη ζωή του τριμελούς πληρώματος μέσα στο σκάφος, λίγο πριν από την έκρηξη που τους ανάγκασε να επιστρέψουν στη Γη. 

Ήταν η έβδομη στη σειρά επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo και η τρίτη που επρόκειτο να «πατήσει» στο φεγγάρι. Το διαστημόπλοιο απογειώθηκε από τον διαστημικό σταθμό Κένεντι στις 11 Απριλίου 1970, ωστόσο μία έκρηξη που συνέβη, είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή ενός ποσοστού οξυγόνου από την καμπίνα των αστροναυτών, έξω στο διάστημα. 

Ακολούθησε η φράση που έμεινε στην Ιστορία του αστροναύτη Jack Swigert ο οποίος ανέφερε την έκρηξη στο κέντρο ελέγχου λέγοντας: «Οκ, Χιούστον, έχουμε πρόβλημα εδώ» (Okay, Houston, we've had a problem here). Έκτοτε, δίνοντας κυριολεκτικά μάχη για την επιβίωσή τους, τα τρία μέλη του πληρώματος Jim Lovell, Jack Swigert και Fred Haise απαθανάτισαν κάποιες στιγμές μέσα στην καμπίνα, οι οποίες και τώρα δίνονται στη δημοσιότητα από τη NASA. 

Αpollo 13/NASA - Andy Saunders
Αpollo 13/NASA - Andy Saunders

Ο ειδικός σε θέματα εικόνας Andy Saunders μπόρεσε και εκτύπωσε έγχρωμες εικόνες αρκετά υψηλής ευκρίνειας από το φιλμ των 16 χιλιοστών που είχαν τραβήξει οι κοσμοναύτες, οι οποίοι και - τελικά - επέστρεψαν στη Γη ασφαλείς στις 17 Απριλίου 1970

T

Με πληροφορίες από BBC

NASAδιαστημόπλοιοApollo 13