Κόσμος|13.04.2020 15:47

Το παρασκήνιο της παραίτησης Σοϊλού: Ο διάλογος με τον Ερντογάν και η παρολίγον αυτοκτονία

Μαρία Ζαχαράκη

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Σουλεϊμάν Σοϊλού, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέρρευσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών της γείτονος λίγο πριν υποβάλλει την παραίτησή του, επικοινώνησε με τον Ερντογάν να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του, θέλοντας να τον... διευκολύνει, όπως ανέφερε. Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να τον μεταπείσει, αλλά ο Σοϊλού είχε πάρει ήδη την απόφασή του.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

- Σοϊλού: Πρόεδρέ μου, με συγχωρείτε... Παραιτούμαι από το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο άσκησα τα καθήκοντά μου με αξιοπρέπεια.

- Ερντογάν: Δεν χρειάζεται...

- Σοϊλού: Μα, πρόεδρέ μου, αυτό επιβάλλει η συγκυρία. Παραιτούμαι για να σας διευκολύνω.

Κι ο Σοϊλού μην περιμένοντας να πει κάτι άλλο ο Τούρκος πρόεδρος, του λέει «ο Θεός να σας έχει πάντα καλά» και έκλεισαν το τηλέφωνο.

Η μίνι πολιτική κρίση επηρέασε πάντως αρνητικά έναν πολίτη στη Ριζούντα του Πόντου, ο οποίος αντιδρώντας στην παραίτηση του Τούρκου ΥΠΕΣ, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει: Ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού του και απειλούσε να βάλει τέλος στη ζωή του. Οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία και την πυροσβεστική και τελικά τον έπεισαν, λέγοντάς του ότι «δεν παραιτείται ο Σοϊλού»!

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΣουλεϊμάν ΣοϊλούΚορονοϊός