Κόσμος|13.04.2020 22:58

Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα σε 31 νομούς της Τουρκίας, για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε απόψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε διάγγελμά του μετά τη συνεδρίαση –μέσω τηλεδιάσκεψης- του υπουργικού συμβουλίου.

«Στο πλαίσιο του αγώνα κατά της επιδημίας αποφασίσαμε –όπως το επιτάσσουν οι ανάγκες- να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα. Την επόμενη Παρασκευή τα μεσάνυχτα 17 Απριλίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Απριλίου θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Κατά τις πρώτες ώρες της απαγόρευσης, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή περιττής αναταραχής σε ορισμένα μέρη.

Στόχος μας είναι να προστατέψουμε από τον κίνδυνο του ιού τα εκατομμύρια των πολιτών που θα έλκονταν από τον καλό καιρό τα Σαββατοκύριακα και θα έβγαιναν στους δρόμους, τα πάρκα, τους χώρους πικ-νικ και τις παραλίες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος, σχολιάζοντας την παραίτηση του Σουλεϊμάν Σοϊλού, επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε την εκούσια αποχώρησή του λόγω του πρότερου εξαίρετου έργου του στο υπουργείο.

«Μη αποδεχόμενος την παραίτηση του υπουργού μας, ο οποίος έχει καταβάλει έντονες προσπάθειές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την αντιμετώπιση των θεομηνιών και για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας μεσούσης της επιδημίας του κορονοϊού, συνεχίζει τα καθήκοντά του».

Όχι στο ΔΝΤ

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα ανακοίνωσε και μία σειρά οικονομικών παροχών προς τους εργαζόμενους πολίτες, που έχασαν προσωρινά τη δουλειά τους λόγω του κορονοϊού.

Όπως είπε, θα παράσχει ένα έκτακτο επίδομα 1.170 λιρών (160 ευρώ) προς όλους τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.

Όσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «δεν θα υποκύψουμε σε καμία επιβολή, ιδίως στο πρόγραμμα του ΔΝΤ», ενώ κατηγόρησε, τις ιδιωτικές τράπεζες της χώρας του ότι σε μία τέτοια περίοδο δεν συνεισφέρουν αρκετά στον αγώνα της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τον έρανο που έχει κηρύξει για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους αναξιοπαθούντες, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι ο αγώνας κατά της επιδημίας συνεχίζεται με αποφασιστικότητα, ενώ σημείωσε με νόημα ότι η χώρα δεν θα απαλλαγεί μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από τους «ιούς» των Media και των πολιτικών.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚορονοϊόςαπαγόρευση κυκλοφορίας