Auto|28.08.2020 21:21

Ferrari: Πόσες χιλιάδες ευρώ κερδίζει για κάθε αυτοκίνητο που πουλά

Newsroom

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν διαρκώς μοντέλα με τέσσερις τροχούς και ο σκοπός τους, ανάμεσα στα υπόλοιπα, είναι να βελτιώνουν κάθε φορά το περιθώριο κέρδους τους.

Μια πρόσφατη έρευνα του Γερμανού οικονομολόγου και καθηγητή Φέρντιναντ Ντουντενχέφερ (Ferdinand Dudenhoffer), αποδεικνύει ότι η Ferrari -στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς- είναι η εταιρεία με το υψηλότερο κέρδος ανά αυτοκίνητο που βγάζει στους δρόμους. Μάλιστα, αυτό το κέρδος μπορεί να αγγίζει και τα 69.000 ευρώ!

Αυτή από μόνη της ως είδηση είναι κατανοητή, αλλά το μέγεθος της συγκεκριμένης επίδοσης της ιταλικής εταιρείας γίνεται αντιληπτή εάν συγκριθεί με άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ετσι, η Porsche έχει -κατά μέσο όρο- κέρδος 17.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο και, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Audi, BMW, Mercedes-Benz -αντίστοιχοι premium κατασκευαστές- βάζουν στα ταμεία τους, πάντα ανά αυτοκίνητο, περίπου, 9.000 ευρώ. Επίσης, η Maserati φαίνεται πως ωφελείται με 5.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο, όταν οι Jaguar και Land Rover, προφανώς πιο εμπορικές εταιρείες, έχουν έσοδα μόνο… 800 ευρώ ανά μοντέλο.

Και εάν κάποιος θεωρήσει πως το όφελος των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι μικρό, ας σκεφτεί πως υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες σημειώνουν οικονομικές ζημίες, όπως εκείνες που καταγράφει η Bentley. Σύμφωνα με την έρευνα του Γερμανού οικονομολόγου, αυτή η εταιρεία φαίνεται πως έχει απώλειες, περίπου, 17.000 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο που πουλά. Σύμφωνα, όμως, με τον ίδιον, αυτό συμβαίνει τώρα επειδή το συγκεκριμένο διάστημα η εταιρεία διοχετεύει τεράστια κεφάλαια στην έρευνα, αλλά και στην εξέλιξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και αφού αναφερθήκαμε στα μοντέλα που μπαίνουν στην πρίζα, η κραταιά Tesla χάνει, σχεδόν, 11.000 ευρώ σε κάθε πώλησή της, με βάση την ίδια έρευνα.

Όπως σημειώνεται, εταιρείες όπως η Rolls Royce και η Lamborghini δεν θέλησαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα αντίστοιχα οικονομικά δεδομένα για να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα, οπότε δεν γνωρίζουμε τα κέρδη και τις ζημίες τους.

κέρδοςFerrari