Auto|08.07.2021 20:14

Volkswagen - BMW: Πρόστιμα 875 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για «καρτέλ»

Newsroom

Πρόστιμα συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ επέβαλε την Πέμπτη 8 Ιουλίου η Κομισιόν στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και BMW επειδή συνεννοήθηκαν με σκοπό να περιορίσουν τον ανταγωνισμό στα συστήματα καθαρισμού καυσαερίων των οχημάτων ντίζελ.

Αναλυτικότερα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 502 εκατ. ευρώ στη Volkswagen και 373 εκατ. ευρώ στην BMW για τη σύμπραξή τους ενώ τη «γλύτωσε» η Mercedes (Daimler), η οποία παρόλο που συμμετείχε στη σύμπραξη δεν τιμωρήθηκε. Η υπόθεση αυτή, η οποία δεν συνδέεται με το σκάνδαλο «Dieselgate» που αποκαλύφθηκε το 2015 και  είχε στόχο την εξαπάτηση στους ελέγχους για τις εκπομπές αερίων των αυτοκινήτων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συζητήσεις που είχαν γίνει πριν από μία δεκαετία επικεντρώθηκαν στον σχεδιασμό των κανόνων για το Adblue, το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του οξειδίου του αζώτου από τα αέρια που παράγονται από τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα.

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν είχαμε ποτέ ξανά ένα καρτέλ, που είχε σκοπό του να περιορίσει τη χρήση νέας τεχνολογίας», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Βεστάγκερ είπε ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές της VW, Audi kai Porsche, είχαν προωθήσει την τεχνολογία για τη μείωση των επικίνδυνων εκπομπών αερίων αλλά απέφυγαν να μπουν σε ανταγωνισμό για την εφαρμογή της.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Τι ισχύει με μάσκες, μετακινήσεις, εστίαση - Στο πορτοκαλί η Νότια Αττική

Πελώνη – Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Πανελλήνιες 2021: Στις 9 Ιουλίου και επίσημα τα αποτελέσματα – Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Απεβίωσε η τελευταία νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού που συμμετείχε στο Έπος του 1940

Νίκαια - Τροχαίο: Συγκλονίζει ο πατέρας της 6χρονης που σκότωσε το φορτηγό

VolkswagenBMWπρόστιμαΚομισιόν