Auto|27.02.2019 10:57

Νέο e-Soul: Το αναβαθμισμένο ηλεκτρικό Kia με 452 χιλιόμετρα αυτονομία

Νίκος Λουπάκης

Με ισχυρότερο κινητήρα, αναβαθμισμένη τεχνολογία και σημαντικά αυξημένη αυτονομία ετοιμάζεται για την πανευρωπαϊκή του πρεμιέρα για το νέο ηλεκτρικό μοντέλο της Kia.

Σημαντικά αναβαθμισμένο επιστρέφει το νέο Kia e-Soul - η τρίτη ηλεκτρικη πρόταση από την Kia Motors που θα πραγματοποιήσει την πανευρωπαϊκή της πρεμιέρα σε λίγες μέρες, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Το νέο e-Soul θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Gwangju της Κορέας, ενώ οι πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά στις ευρωπαϊκές αγορές, με δεδομένη πάντα την 7ετή εγγύηση (ή 150.000 χλμ.) που συνοδεύει όλα τα μοντέλα της Kia.

Έχοντας διατηρήσει το ιδιαίτερό στιλ του αρχικού μοντέλου, το νέο e-Soul έχει ελαφρώς μεγαλώσει σε διαστάσεις, αφού με μήκος 4.195 mm είναι μακρύτερο κατά 55 mm από το προηγούμενο μοντέλο, όπως μεγαλύτερο κατά 30 mm είναι και το μεταξόνιο των 2.600 mm, ενώ το πλάτος του φτάνει τα 1.800 mm και το ύψος τα 1600 mm. Στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου ξεχωρίζει η «κλειστή» μάσκα με τους LED προβολείς, ενώ η υποδοχή φόρτισης βρίσκεται πίσω από ένα κάλυμμα, στο ύψος του προφυλακτήρα.

Το νέο e-Soul θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Kia στην Ευρώπη που θα πωλείται αποκλειστικά σε δύο εκδόσεις μπαταριών με κατά 25% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα (39,2 kWh και 64 kWh).

Η βασική έκδοση των 39,2 kWh προσφέρει μια εναλλακτική με χαμηλότερο κόστος συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων με ροπή 365 Nm και προσφερόμενη αυτονομία με μία φόρτιση έως 277 χιλιόμετρα, ενώ η κατανάλωση των 145 Wh/km (συνδυασμένος κύκλος WLTP) είναι – σύμφωνα με την Kia – κατά 30% καλύτερη από το δημοφιλέστερο σε πωλήσεις ηλεκτρικό μοντέλο στην ευρωπαϊκή αγορά. Η μεγαλύτερη έκδοση των 64 kWh συνδυάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ 204 ίππων και προσφέρει έως 452 χιλιόμετρα ηλεκτροκίνησης σε κύκλο WLTP. Η κατανάλωση περιορίζεται στα μόλις 157 Wh/ km και είναι 24% χαμηλότερη από το τρέχον best-selling ηλεκτρικό της Ευρώπης. Σημειώνουμε ότι στον ανοιχτό δρόμο η τιμή αυτή μειώνεται στα 109 Wh/km

Αξιοποιώντας τη ροπή των 395 Nm αλλά και την κατά 84% αυξημένη ισχύ, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, το νέο e-Soul χρειάζεται μόλις 7,6 δευτερόλεπτα για τα 0-100 km/h. Ενώ και οι δύο εκδόσεις του e-Soul έχουν την δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας τους από το 20% στο 80% σε περίπου 42 λεπτά της ώρας χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 100 kW.

Το e-Soul εφοδιάζεται στάνταρ με προηγμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας που διαθέτει προσαρμοζόμενη κλιμάκωση και ειδικούς διακόπτες πίσω από το τιμόνι. Επιπρόσθετα η επιλογή οδηγικού προφίλ (Drive Mode Select) επιτρέπει στον οδηγό να υιοθετήσει το προτιμώμενο στιλ επιλέγοντας ανάμεσα στα "Normal", "Eco", "Eco+" και "Sport".

Πέραν αυτών, το νέο e-Soul είναι το πρώτο μοντέλο της Kia στην Ευρώπη που εφοδιάζεται με το προηγμένο σύστημα συνδεσιμότητας UVO CONNECT, το οποίο περιλαμβάνει μία οθόνη αφής TFF LCD 10,25’’ στην κεντρική κονσόλα του αυτοκινήτου. Ένα ευρύ σύνολο από εφαρμογές και υπηρεσίες ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω κάρτας SIM ή smartphone με πλήρη υποστήριξη συσκευών Android και Apple. To UVO CONNECT θα είναι διαθέσιμο και σε μελλοντικά μοντέλα Kia.

Η ειδική εφαρμογή UVO app μπορεί να ενημερώνει άμεσα το χρήστη για την κατάσταση της μπαταρίας του e-Soul, την διατιθέμενη αυτονομία, το χρόνο φόρτισης κ.α. Την ασφάλεια των επιβατών εγγυάται το σύνολο όλων των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης (ADAS) αποτρέποντας από επικίνδυνες καταστάσεις και κάνοντας τις μετακινήσεις πιο απολαυστικές.

Kia