Auto|14.02.2023 15:54

Μπαίνει και επίσημα «πράσινο φως» στην απαγόρευση πώλησης ΙΧ με βενζίνη και diesel

Newsroom

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσημα τον νόμο για την απαγόρευση της πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2035, που έχει ως στόχο να επιταχυνθεί η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι κανόνες απαιτούν ότι μέχρι το 2035 οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επιτύχουν 100% μείωση των εκπομπών CO2 από τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται, γεγονός που θα καταστήσει αδύνατη την πώληση νέων οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στο μπλοκ των 27 χωρών.

Με 340 ψήφους «υπέρ», 279 «κατά» και 21 αποχές οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο σχετικά με τα αναθεωρημένα πρότυπα απόδοσης εκπομπών CO2 για τα νέα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο νόμος θα προβλέπει επίσης τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% για τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται από το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

«Το λειτουργικό κόστος ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι ήδη χαμηλότερο από το λειτουργικό κόστος ενός οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο Jan Huitema, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν στους καταναλωτές πιο προσιτά ηλεκτρικά οχήματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αυτοκίνηταειδήσεις τώραΕυρωπαϊκό Συμβούλιοβενζίνηαυτοκίνητο