Auto|03.01.2024 06:35

ΚΟΚ: Πόντοι του point system και ενημέρωση για ΚΤΕΟ με ένα κλικ στο… κινητό σας - Νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές

Μαρία Λιλιοπούλου

Ψηφιακά με ένα ...κλικ στο κινητό τους τηλέφωνο θα μπορούν να ενημερώνονται οι οδηγοί για τους πόντους που έχουν συγκεντρώσει εξαιτίας παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο.), το γνωστό Point System, αλλά και για το ιστορικό ελέγχων του οχήματός τους από τα ΚΤΕΟ συμπεριλαμβανομένων και των καταγεγραμμένων χιλιομέτρων του αυτοκινήτου τους.

Τι αλλάζει με τις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην ψηφιοποίηση νέων υπηρεσιών με στόχο οι πολίτες να έχουν πλήρη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες, στις οποίες συγκαταλέγεται ακόμα και η αφαίρεση διπλώματος που μπορεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Η βεβαίωση Βαθμών Ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο.) αφορά τις παραβάσεις του ΚΟΚ με τους αντίστοιχους για κάθε παράβαση βαθμούς ποινής. Με το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα θα δίνεται η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης στους ενδιαφερόμενους οδηγούς με τους βαθμούς ποινής στο Σ.Ε.Σ.Ο. και μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής https://seso. services.gov.gr.

Για τη χορήγηση της βεβαίωσης θα υποβάλλεται αίτηση στον παραπάνω ιστότοπο που είναι προσβάσιμος μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Για την είσοδο του ενδιαφερόμενου στην ανωτέρω ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών. Η βεβαίωση που θα λαμβάνει, θα έχει μοναδικό αναγνωριστικό επαλήθευσης, κωδικό εγκυρότητας του εγγράφου (κωδικός QR), καθώς και πλήρη ημερομηνία/ έτος και ακριβή ώρα (timestamp) έκδοσης, με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Υποβολή αίτησης από gov.gr και αποστολή σε θυρίδα» μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να χορηγείται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα με επιλογή του αιτούντα.

Σε περίπτωση που οδηγός αιτείται χορήγηση της συγκεκριμένης βεβαίωσης αλλά βρίσκεται εν ισχύ ειδοποίηση αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδήγησης, είτε εκκρεμεί η έκδοση του αφαιρετηρίου ή για οποιονδήποτε λόγο δεν το έχει παραλάβει, θα υπάρχει σχετική επισήμανση στη βεβαίωση και θα θεωρείται ότι ο παραβάτης οδηγός ενημερώθηκε και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται να οδηγεί και οφείλει να παραδώσει την άδεια ικανότητας οδήγησης.

Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής θα παρέχονται και οι πληροφορίες για τους βαθμούς ποινής και συγκεκριμένα πληροφορίες αναφορικά με στοιχεία της άδειας οδήγησης, παραβάσεων που προσμετρούν στο Σ.Ε.Σ.Ο. την τελευταία πενταετία και ειδοποιήσεις αφαίρεσης άδειας οδήγησης. Τα στοιχεία αδειών οδήγησης αντλούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα Αδειών Οδήγησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Έλεγχοι ΚΤΕΟ και ψηφιακή πύλη auto.gov.gr

Ψηφιακή πρόσβαση και στο ιστορικό τεχνικών ελέγχων των οχημάτων τους θα έχουν στο εξής οι πολίτες. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δημιουργείται η ηλεκτρονική υπηρεσία «Ιστορικό Τεχνικών Ελέγχων Οχημάτων», η οποία είναι προσβάσιμη από την διεύθυνση https://kteo.services.gov.gr/.

Μέσω της υπηρεσίας αυτής οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημά τους και σχετίζονται με το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα. Για την είσοδο των ενδιαφερόμενων στην ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίησή τους τους με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των αιτούντων θα επιβεβαιώνονται με χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών «Πληροφορίες Φορολογικού Μητρώου (Α.Α.Δ.Ε.)», ενώ τα στοιχεία των οχημάτων, καθώς και τα στοιχεία τεχνικού ελέγχου θα αντλούνται από τα Πληροφοριακά Συστήματα Αδειών Κυκλοφορίας και Ιστορικό Τεχνικών Ελέγχων Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τα στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση του οχήματος και την ασφάλισή του θα αντλούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα της Α.Α.Δ.Ε.

Ταυτόχρονα για τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις καθημερινές τους συναλλαγές παρέχεται η ψηφιακή πύλη https://auto.gov.gr του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία συγκεντρώνει από όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ψηφιακές υπηρεσίες που αφορούν στο όχημα και στον οδηγό. Μέσω της πύλης αυτής θα παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ψηφιακή υπηρεσία «Ταυτότητα Οχήματος» με τις βασικές πληροφορίες που αφορούν στα οχήματά τους, κατά περίπτωση. Επιπρόσθετα, θα παρουσιάζονται συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ήδη υπάρχουσες ψηφιακές υπηρεσίες που σχετίζονται με οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών στα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλιση και τα αποτελέσματα τεχνικού ελέγχου.

Τι αλλάζει στην άρση παρακράτησης κυριότητας οχήματος

Παράλληλα μέσω άλλης εφαρμογής, οι οδηγοί θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση άρσης παρακράτησης κυριότητας επιβατικού ή δικύκλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης. Η αίτηση προς τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας θα μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής https:// drivers-vehicles.services.gov.gr/.

Η διαδικασία αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή αίτησης άρσης παρακράτησης κυριότητας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ), που επέρχεται όταν η μεταβίβαση της κυριότητας πραγματοποιείται στο πλαίσιο προσυμφωνημένης τμηματικής καταβολής του αντιτίμου (δόσεις) μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, είτε μεταξύ ιδιωτών, είτε μεταξύ ιδιώτη/ών και Νομικού Προσώπου. Για την είσοδο του ενδιαφερόμενου στην ανωτέρω ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται η προηγούμενη ταυτοποίησή του με τους προσωπικούς κωδικούς του.

Ο ενδιαφερόμενος θα καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή εκτός από τα απαραίτητα στοιχεία της αίτησης, το μοναδικό αναγνωριστικό επαλήθευσης της Υπεύθυνης Δήλωσης, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), του παρακρατούντος την κυριότητα (σε περίπτωση φυσικού προσώπου) ή θα μεταφορτώνει βεβαίωση (σε περίπτωση νομικού προσώπου) περί καταβολής του συνόλου του οφειλόμενου τιμήματος και βούλησης προς επακόλουθη μεταβίβαση της κυριότητας. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες του οχήματος θα καταχωρούνται τα μοναδικά αναγνωριστικά επαλήθευσης των Υπεύθυνων Δηλώσεων του κάθε συνιδιοκτήτη μέσω των οποίων συναινεί στην υποβολή της αίτησης.

Στη συνέχεια θα μεταφορτώνει τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά. Ο ενδιαφερόμενος θα παραλαμβάνει τη νέα άδεια κυκλοφορίας ο ίδιος ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του, προσκομίζοντας την προηγούμενη πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας.

δίπλωμα οδήγησηςΚΟΚΚΤΕΟειδήσεις τώραpoint system