Auto|08.11.2018 23:11

Renault Ez-Ultimo: Ρομποτικό «σαλόνι» σε τροχούς

Νίκος Λουπάκης

Ένα είδος πλατφόρμας για “premium” υπηρεσίες κοινόχρηστης μετακίνησης παρουσίασε στην πρόσφατη έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού, το Groupe Renault. Πρόκειται για το EZ-ULTIMO, ένα ρομποτικό, αυτόνομο, ηλεκτρικό και διασυνδεδεμένο concept car.

Τις βάσεις για μία αναβαθμισμένη εμπειρία μετακίνησης για όλους, είτε για μία ώρα, είτε για μία μέρα προσφέροντας μια premium εμπειρία εν κινήσει θέτει το νέο πρωτότυπο (concept car) της Renault. Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας, για μία ώρα, ή για μία μέρα το EZ-ULTIMO απευθύνεται όχι μόνο σε ανθρώπους που θέλουν να έχουν μιαν άλλου τύπου εμπειρία της μετακίνησης στην πόλη ή μιας «πολυτελούς» τουριστικής περιήγησης, αλλά και στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω στους πελάτες τους και στις μετακινήσεις τους.

Με τα αυτόνομα, ηλεκτρικά και διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα μπαίνουμε σε μία νέα, ενθουσιώδη εποχή για το σχεδιασμό των οχημάτων» δήλωσε ο Laurence van den Acker, Αντιπρόεδρος Εταιρικού Σχεδιασμού του Groupe Renault.

Γαλλικό στυλ

Το EZ-ULTIMO ανοίγει νέους σχεδιαστικούς ορίζοντες για τη Renault. Είναι ένα ρομποτικό όχημα μέσα στο οποίο οι επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν τις μετακινήσεις τους σε ένα περιβάλλον σχεδιασμένο σαν σαλόνι, εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις.

Φιλόξενο και άνετο, το EZ-ULTIMO ενσαρκώνει την υπόσχεση της Renault για άνετη και ευχάριστη διαβίωση, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση μέσω της μεγάλης, αυτόματα ανοιγόμενης πόρτας, και του περιστρεφόμενου καθίσματος που υποδέχεται τον επιβάτη. Το κομψό εσωτερικό του EZ-ULTIMO, εμπνευσμένο από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, είναι ειδικά κατασκευασμένο από υλικά ανώτερης ποιότητας, όπως το ξύλο, το μάρμαρο και το δέρμα.

Εφοδιασμένο με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, το EZ-ULTIMO καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, καθώς είναι συνδεδεμένο με τεχνικές υποδομές και μπορεί να προσαρμοστεί στο αστικό περιβάλλον, στον αυτοκινητόδρομο, ή ακόμα και στις ανάγκες των υπηρεσιών μεταφοράς σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Νέες δυνατότητες εν κινήσει

Καθώς η μετακίνηση εξακολουθεί και εξελίσσεται με τα διασυνδεδεμένα και αυτόνομα αυτοκίνητα, η Renault πιστεύει ότι οι πελάτες θα αρχίσουν να αποζητούν πιο πλούσιες εμπειρίες εν κινήσει, αξιοποιώντας εκ νέου με διαφορετικό τρόπο τον χρόνο του ταξιδιού τους, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Προκειμένου να «αγκαλιάσει» αυτή την εξέλιξη, το Groupe Renault επένδυσε σε ένα project νέων τεχνολογιών πληροφόρησης υπογράφοντας την πρώτη του συνεργασία με την εταιρεία Groupe Challenges για την ανάπτυξη της Augmented Editorial Experience (Επαυξημένη Συντακτική Εμπειρία).

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή, ρεαλιστική εμπειρία που συνδυάζει το προσωποποιημένο premium περιεχόμενο και τις multi-media εφαρμογές με τη μετακίνηση, με απώτερο σκοπό να μετατρέψει την ώρα του ταξιδιού σε μία γνωστική εμπειρία για τους επιβάτες του μέλλοντος, οχημάτων όπως το EZ-ULTIMO.

H τριλογία των EZ concept cars

Το EZ-ULTIMO είναι το τρίτο μιας σειράς από πρωτότυπα της Renault που εστιάζουν στις αυτόνομες, ηλεκτρικές, διασυνδεδεμένες και κοινόχρηστες υπηρεσίες αστικής μετακίνησης. Το EZ-ULTIMO αξιοποιεί την ίδια ευέλικτη πλατφόρμα της Renault, που είναι κατασκευασμένη για ρομποτικά οχήματα κοινόχρηστης λογικής, όπως το πρωτότυπο EZ-GO. Εμπνευσμένο από την ίδια φιλοδοξία να προσφέρει βιώσιμη μετακίνηση σε όλους, αυτή η τριλογία των 100% ηλεκτρικών, αυτόνομων, διασυνδεδεμένων οχημάτων παρουσιάζουν ένα διευρυμένο όραμα για ένα δίκτυο κοινόχρηστων μετακινήσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες του μέλλοντος.

Renault