Auto|29.09.2019 18:52

Renault City K-ZE: 100/% ηλεκτρικό crossover με 8.000 ευρώ

Νίκος Λουπάκης

Έστω και αν δεχτούμε ότι η τόσο χαμηλή τιμή του Renault που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι προϊόν των κρατικών επιδοτήσεων, το γεγονός δεν παύει να εντυπωσιάζει αφού έχουμε ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπαταρίας, με αυξημένη απόσταση από το έδαφος (15 cm - γεγονός που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό Crossover) και μήκος τέτοιου που του προσδίδει μεγάλη ευελιξία. Ενώ διόλου αμελητέα είναι και η αυτονομία των 271 χλμ. (168 μίλια) σύμφωνα με τον κύκλο NEDC, έστω και αν στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού θα έπεφτε ενδεχομένως στα 100 μίλια (περίπου 160 χιλιόμετρα) στις δοκιμές EPA, στις ΗΠΑ.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει ισχύ 33 kW και εξασφαλίζει τελική ταχύτητα περίπου 105 km/h, η οποία μπορεί να μην εντυπωσιάζει αλλά συνάδει με τον αστικό όπως είπαμε χαρακτήρα του City K-ZE, ενώ το απαιτούμενο για τη λειτουργία του ρεύμα προέρχεται από μία μπαταρία λιθίου με χωρητικότητα 26,8 kwh, η οποία διαθέτει δυνατότητα ταχείας φόρτισης και μπορεί να ανακτήσει το 80% της ενέργειάς της σε μόλις 50 λεπτά με σύνδεση σε συσκευή DC.

Σημειώστε, ότι παρά τη χαμηλή τιμή του, το City K-ZE μπορεί να εξοπλιστεί με ένα σύστημα infotainment με οθόνη αφής 8.0 ιντσών και δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Το City K-ZE προήλθε από τη συνεργασία της Renault με την κινεζική Dongfeng και είναι γνωστό ότι υπάρχουν σχέδια για εξαγωγή στην Ινδία το 2022. Παραμένει όμως άγνωστο αν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, με τις απαραίτητες βεβαίως αλλαγές, θα διατεθεί είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ.

ηλεκτρικά αυτοκίνηταRenaultRenault City K-ZEcrossover