Auto|03.10.2019 19:07

Nissan NP300: Το "φορτηγάκi" του Πάπα Φραγκίσκου

Νίκος Λουπάκης

Ένα ελαφρύ ανοιχτό φορτηγό (κοινώς pick up) Nissan NP300 υπέστη, από ειδικευμένο διασκευαστή, όλες εκείνες τις τροποποιήσεις που ήταν απαραίτητες προκειμένου να χρησιμεύσει για τις μετακινήσεις του Πάπα Φραγκίσκου, στον Μαυρίκιο, στον Ινδικό Ωκεανό.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί ειδικής κατασκευής οχήματα για τον Ποντίφικα από το 1965, όταν ο Πάπας Παύλος VI χρησιμοποίησε ένα τέτοιο αυτοκίνητο για να χαιρετήσει το πλήθος κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Από τότε, αρκετοί ήταν κατασκευαστές που βρέθηκαν να δημιουργούν τέτοια οχήματα ειδικού σκοπού – και έτσι τώρα ήρθε η σειρά της Nissan που για πρώτη της φορά βρέθηκε στη θέση του επίσημου μεταφορέα του Πάπα, μέσω Nissan NSC ABC Motors, στο Μαυρίκιο.

Η ABC Motors προσέφερε το σασί του Nissan NP300, το οποίο στη συνέχεια στάλθηκε στην θυγατρική εταιρεία ABC Coachworks, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή λεωφορείων, πούλμαν και ασθενοφόρων και στις διασκευές οχημάτων για την αστυνομία και την πυροσβεστική, προκειμένου να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Βατικανού. Το έργο αυτό ήταν μοναδικό για την εταιρεία και πραγματοποιήθηκε υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μητρόπολης του Μαυρίκιου.

Το σασί του Nissan NP 300, με τις ειδικές πινακίδες SCV1, συντομογραφία του λατινικού Status Civitatis Vaticanae (Κράτος της Πόλεως του Βατικανού), θα εκτεθεί σε ειδικό χώρο από τη Μητρόπολη, όπου θα παραμείνει μόνιμα, αποτελώντας μνημείο της επίσκεψης του Πάπα στο νησί, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

pick upNissan