Auto|10.10.2019 10:17

Nissan IMk EV: Κομψή, ηλεκτρική ευελιξία υψηλής τεχνολογίας

Νίκος Λουπάκης

Το design συναντά το Nissan Intelligent Mobility, σε ένα αυτοκίνητο μηδενικών εκπομπών ρύπων, που με μήκος 3.434 mm, πλάτος (χωρίς πλευρικούς καθρέπτες) 1.512 mm και ύψος 1.644 mm δείχνει ιδανικό για την πόλη. Ο λόγος για το Nissan IMk, ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο (concept car) που συνδυάζει την κατά Nissan κομψότητα, με τεχνολογίες αιχμής και αρετές (βλ. άμεση επιτάχυνση και ευκολία οδήγησης) ενός πλήρως ηλεκτρικού οχήματος (ΒΕV), σε ένα συμπαγές αμάξωμα, που αποτελεί για τους Ιάπωνες το “απόλυτο αστικό όχημα”. Αυτό το 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που είναι χτισμένο σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων και εξοπλισμένο με τις τελευταίες προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού ProPILOT και τη δέουσα συνδεσιμότητα, δείχνει επίσης τη νέα κατεύθυνση της σχεδιαστικής γλώσσας της Nissan.

Η καμπίνα του Nissan IMk είναι ένας νέος  τύπος "δωματίου" που αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός καφέ ή σαλονιού. Το κάθισμα σε στυλ καναπέ, με μια πτυχωτή υφή, προωθεί ένα χαλαρωτικό, ευπρόσδεκτο χώρο που δίνει την εντύπωση ότι “πατάει” πάνω σε ένα σύννεφο. Εκτός από το κουμπί εκκίνησης και τον επιλογέα, ο λεπτός πίνακας οργάνων του IMk χαρακτηρίζεται από την απουσία φυσικών χειριστηρίων ελέγχου. Σημαντικές πληροφορίες για την οδήγηση, όπως η ταχύτητα του οχήματος και οι οδηγίες πλοήγησης, εμφανίζονται "midair", μέσω μιας οθόνης. Οι προσαρμοσμένες πληροφορίες διαβιβάζονται στον οδηγό μέσω ολογραφικών ενδείξεων. Ο φωτισμός του εσωτερικού μιμείται το χρωματικό σχέδιο της οθόνης, ανάλογα με το περιεχόμενο που εμφανίζεται.

Το πρωτότυπο Nissan IMk αντιπροσωπεύει επίσης ένα ακόμη βήμα προς την πλήρως αυτόνομη οδήγηση. Έρχεται με τις τελευταίες τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς σε ένα ευρύ φάσμα κυκλοφοριακών συνθηκών, από τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας μέχρι τους δρόμους της πόλης και τους χώρους στάθμευσης.

Η λειτουργία ProPILOT Remote Park με δυνατότητα ενεργοποίησης μέσω smartphone, έρχεται σε συνδυασμό με την κράτηση χώρου στάθμευσης, όπου το όχημα μπορεί να αναζητήσει αυτόματα χώρο στάθμευσης, όταν ο οδηγός και οι επιβάτες βγουν από το αυτοκίνητο. Όταν το ζητήσετε για να επιβιβαστείτε εκ νέου, με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, το αυτοκίνητο έρχεται σε σας.

Μεταξύ των άλλων αξιοσημείωτων λειτουργιών είναι η τελευταία τεχνολογία υποστήριξης του οδηγού, που βασίζεται σε μια προηγμένη έκδοση του ProPILOT 2.0. Η συγκεκριμένη λειτουργία κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη, πιο ευχάριστη και απολαυστική για τον οδηγό, συνδυάζοντας την οδήγηση με πλοήγηση σε αυτοκινητόδρομο, με την οδήγηση hand-off σε μια λωρίδα κυκλοφορίας.

Nissanέκθεση αυτοκινήτουconcept carηλεκτρικά αυτοκίνητα