Βιβλίο|13.12.2018 12:06

Δρόμος στρωμένος με βιβλία: Συνέβη στο Μίσιγκαν και είναι μαγικό (pics+vid)

Αθανασία Κουλέτα

Υπάρχουν παρεμβάσεις που να μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το αστικό τοπίο μιας μεγαλούπολης, έστω και προσωρινά και να ομορφύνουν το περιβάλλον τοπίο; Αν λάβουμε υπόψη τη δράση της ισπανικής ομάδας «Luzinterruptus» στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, τότε η απάντηση είναι ομόφωνα «ναι». 

Οι Ισπανοί σχεδιαστές βρέθηκαν στο προάστιο Αν Άρμπορ του Μίσιγκαν και μέσα σε μια νύχτα μεταμόρφωσαν έναν από τους πιο πολύσυχναστους δρόμους, στρώνοντάς τον με χιλιάδες βιβλία και διακόπτοντας την κυκλοφορία για ένα εικοσιτετράωρο, στα πλαίσια του πρότζεκτ τους «Literature vs Traffic» (δηλαδή, η Λογοτεχνία ενάντια στην Κίνηση). 

Όπως εξηγούν οι Luzinterruptus, πραγματοποίησαν την εν λόγω δράση έπειτα από κάλεσμα του Πανεπιστήμιου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Μίσιγκαν και της επικεφαλής του ιδρύματος, Amanda Krugliak. Οι λόγοι που αποδέχτηκαν την πρόκληση να μεταφέρουν υπερατλαντικά το installation τους είναι κατά βάση δύο. Πρώτον, το Μίσιγκαν βρίσκεται πολύ κοντά στο Ντιτρόιτ, το οποίο ήταν η «πρωτεύουσα» της αυτοκινητοβιομαχανίας των ΗΠΑ. Σήμερα, ελλείψει δημόσιων μέσων μεταφοράς, λιγοστεύουν όλο και περισσότερο οι πεζοί στους δρόμους, αφού οι κάτοικοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το αμάξι τους για να μετακινηθούν. Δεύτερον, οι κάτοικοι του προαστίου του Αν Άρμπορ αυτοπροσδιορίζονται στην πλειοψηφία τους ως «λάτρεις των βιβλίων». 

Literature vs Traffic Ann Arbor 2018 from luzinterruptus on Vimeo.

Στις 23 Οκτωβρίου, 11.000 φωτισμένα βιβλία στρώθηκαν στη συμβολή των οδών State Street και Liberty Street, με τη βοήθεια 90 εθελοντών. Τα χιλιάδες βιβλία δόθηκαν ως ενθύμιο στο τέλος του γεγονότος στους παρισταμένους. Η συγκεκριμένη καλλιτεχνική παρέμβαση έχει επίσης φιλοξενηθεί στο Τορόντο, τη Μελβούρνη, τη Μαδρίτη και τη Νέα Υόρκη. 

Οι εικόνες αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη μαγεία: 

δρόμοςΗΠΑΜίσιγκαν